Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen NZa-steun voor IJsselmeerziekenhuizen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het verzoek van de IJsselmeerziekenhuizen om 29,5 miljoen euro steun afgewezen. De aanvraag voldoet niet aan de eisen voor steunverlening. Het ziekenhuis is niet in staat om binnen drie jaar na de steunverlening één derde deel van het geld zelf terug te verdienen.
Geen NZa-steun voor IJsselmeerziekenhuizen

De NZa constateert wel dat er een probleem is rond de continuïteit van de zorg, met name in de regio Lelystad. Maar vanwege een onvoldoende onderbouwd businessplan kan de NZa de aanvraag niet honoreren. Het saneringsplan dat bij de aanvraag is ingediend bevat onjuistheden en onvolkomenheden en de ingediende begroting is niet realistisch. Daarnaast worden de financiële spelregels van de zorg op een aantal punten niet juist toegepast waardoor de exploitatiebegroting voor 2009 en volgende jaren geen goed beeld geven van de te verwachten ontwikkeling in de bedrijfsvoering en de bedrijfsresultaten.

Steunverzoek afgewezen

Volgens Annemiek van der Laan van de NZa is het verzoek van de IJsselmeerziekenhuizen zorgvuldig beoordeeld en is bij alle betrokkenen informatie ingewonnen. “Het saneringsplan in het huidige verzoek voldoet niet aan onze wettelijke eisen. Op basis hiervan kunnen wij geen steun verlenen.” Van der Laan zegt dat het mogelijk is dat de steun alsnog verleend wordt wanneer een nieuw steunverzoek komt met een verbeterd saneringsplan. “Dat is een mogelijkheid.” Bij afwijzing moet de minister eerst worden geïnformeerd. Hij kan de NZa verzoeken het besluit te heroverwegen. De NZa heeft de betrokken partijen erop gewezen dat zij zolang het besluit nog niet definitief is het steunverzoek kunnen aanpassen om alsnog aan de voorwaarden te voldoen.

Continuïteit van zorg

De continuïteit van de zorg in de regio van de IJsselmeerziekenhuizen is voor de NZa van cruciaal belang bij de beoordeling of er steun moet worden verleend. Op grond van gesprekken met de belangrijkste zorgverzekeraar en de IGZ constateert de NZa dat door het wegvallen van het ziekenhuis in volle omvang een probleem met de continuïteit van zorg ontstaat. De NZa heeft de wettelijke taak het steunverzoek te beoordelen zoals dat is ingediend en kan zonder nadere aanpassingen niet anders besluiten dan het verzoek af te wijzen. Het steunverzoek van de IJsselmeerziekenhuizen is het hoogste bedrag dat ooit bij de NZa is aangevraagd. De NZa heeft dan ook een zeer zorgvuldige afweging gemaakt aan de hand van uitgebreid onderzoek. Met alle belanghebbenden is een hoorzitting gehouden. Daarnaast heeft de NZa bij diverse partijen informatie gevraagd, gesprekken gevoerd met de direct betrokkenen en onafhankelijk deskundigen geraadpleegd. Ook de Raad van Advies van de NZa is om advies gevraagd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kabinet ondersteunt bouw zorgsector

Personeel verlaat massaal IJsselmeerziekenhuizen

Kliniek van IJsselmeerziekenhuizen in Dronten geopend

Overheid in raad van toezicht IJsselmeerziekenhuizen

IJsselmeerziekenhuizen op rand van faillissement

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.