Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

‘Geen pgb voor mensen met schulden’

Mark van Dorresteijn
Het ministerie van VWS denkt erover mensen met schulden in de nabije toekomst geen persoongebonden budget (pgb) meer te geven. In plaats daarvan krijgen zij zorg in natura. Dat staat in een introductiedossier van Ab Klink voor zijn opvolgers Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten.
‘Geen pgb voor mensen met schulden’

Naast schuldenaren worden ook cliënten genoemd die behandeling nodig hebben gekoppeld aan verblijf in een besloten setting. Het uitsluiten van cliëntgroepen is volgens VWS de eerste stap op weg naar een solide pgb. De maatregel zou volgend jaar moeten ingaan, maar hangt ook af van Schippers en Veldhuijzen van Zanten.

Erg makkelijk opgeschreven

Aline Saers, directeur van belangenvereniging Per Saldo, laat weten dat het zij het idee heel makkelijk opgeschreven vindt. “Wie gaan ze precies uitsluiten? Mensen met een hypotheek of krediet bij de Wehkamp? Dat is nog helemaal niet duidelijk. Bovendien wordt het pgb gebruikt voor soorten zorg die nauwelijks ondersteund worden door natura zorgaanbieders, bijvoorbeeld voor tijdelijk verblijf of zorg tijdens onderwijs. Als de natura organisaties meer soorten zorg zouden aanbieden hoefden mensen minder vaak een pgb aan te vragen. Want wat moeten de mensen die nauwelijks ondersteunde zorg nodig hebben? Het is allemaal nog erg onduidelijk.”

Pgb-stop

Klink besloot eerder dat mensen vanaf 1 juli 2010 tot in ieder geval het einde van dit jaar geen pgb meer kunnen krijgen. Hij nam het besluit vanwege een overschrijding van 2,1 miljard euro. Alleen uitzonderingsgroepen konden na 1 juli nog aanspraak maken op het budget. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Menzis verscherpt controle op fraude met pgb’s

Nieuwe mogelijkheden om een pgb te krijgen

Zorgkantoren aan zet bij pgb-stop

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

16 REACTIES

 1. nou ja wat is dat nou weer we hebben al zorgen en slapeloze nachten genoeg wie heeft er geen lening toch bijna iedereen wat dacht je dan van ee credit kaart mens dan krijgt toch vrijwel niemand iets meer lejer schuif maaar af op de toch al kwetsbare groep we hebbeb al onkosten genoeg

 2. Lees alle reacties
 3. A3; WIE wil je dan het PGB laten beheren als buitenstaander ?
  Familie die niet in diagnose van
  het kind gelooft ?
  Vrienden die het zelf al druk genoeg hebben om ook nog de vreselijk ingewikkelde materie van verantwoording invullen en dat nog 2x per half jaar ook ??
  WIJ hebben die schuld juist omdat..we de extra zorg zelf regelen en dus geld als uursalaris voor onszelf
  rekenen..wat ook grotendeels retour kan qua belastingplicht en zorgverzekeringspremie etc..
  Tsja als je DAT niet tevoren weet en je KUNT al minder werken juist door ..de zorg
  rondom je eigen kind..
  krijg je dit soort problemen..

 4. Helaas een politieke aanpak: iets bedenken wat niet werkt. Maar Klink is een rare vogel die dapper zijn eigen partij opblaast omdat hij vreest voor een tweedeling in de samenleving maar opeens geen ethische problemen meer heeft om met dat wel te doen door mensen die GGZ hulp nodig hebben een eigen bijdrage te gaan vragen (het is nog 1 jaartje uitgesteld) en in de somatische zorg niet. Net zo’n stom idee als de wethouder in Rotterdam die kinderen tussen 5-12 jaar als vervanger van h.h. hulp in te zetten …..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.