Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Geen vergoeding ‘homotherapie’

Mark van Dorresteijn
Therapie voor homoseksuelen die vanuit geloofsovertuiging worstelen met hun geaardheid, wordt niet vergoed voor de zorgverzekeraars. Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
Geen vergoeding 'homotherapie'

Volgens haar is het geen psychiatrische stoornis als mensen hun homoseksuele gevoelens niet kunnen of willen uiten vanwege hun geloof, maar een religieuze uiting. ‘Er is dan ook geen sprake van een psychiatrische diagnose, geen sprake van psychiatrische behandeling en dus geen sprake van verzekerde zorg’, concludeert de minister. Schippers vindt dat homo’s die psychisch lijden door hun geaardheid eerder pastoraal begeleid moeten worden. ‘Er is zeker geen sprake van een psychiatrische stoornis.’

Different

Zorginstelling Different kwam eerder dit jaar in opspraak toen het leek dat daar ‘homotherapie’ werd gegeven: therapie om homo’s te ‘genezen’ van hun geaardheid. Het bleek volgens de minister echter genuanceerder te liggen, de therapie was gericht op christelijke homo’s die worstelen met hun geaardheid en niet op ‘genezing’. Different is onderdeel van EuroPsyche, de overkoepelende zorginstelling voor geestelijke gezondheid. EuroPsyche is vandaag ook in het nieuws omdat het bedrijf faillissement heeft aangevraagd.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is klinkklare onzin als mensen die worstelen met levensproblemen als homoseksualiteit en/of in combinatie met religie, hun (psychotherapeutische) gesprekken om daar mee verder en vrijer te kunnen worden, niet betaald krijgen. In de DSM-IV, wat men er ook van zeggen kan maar nu is het nog aanvaard als ‘GGZ-problemenboek’, staat het onder V 62.89 religieus of geestelijk probleem (zoek het maar op met Google). De minsiter en haar ambtenaren laten WEER zien van de GGZ weinig te begrijpen (voorbeeld: de eigen bijdrage GGZ)en te doen aan populisme (dat is helaas niet alleen voorbehouden aan de PVV). Patienten met probleemcategorie V62.89 heb ik behandeld en blijf ik behandelen en declareren. Dan maar een proces (voor het eerst in mijn leven) en het is niet de eerste keer dat de overheid dan in het stof bijt. Wat een trut (sorry), ze is en blijft de greep verliezen op haar portefeuille en budget. Hou je maar bezig met die stomme somatische dbc’s die de kosten hebben opgedreven.

  3. excuses openbaar voor TV van minister schippers aan different ho maar, je verliest je gezicht natuurlijk. nu weer zo’n blunder door dat de instelling geen zorgverzekering krijgen en dus faillisement moeten aanvragen. schandalig; Als je travestiet wil worden of geheel omgebouwd wil worden daar is geld voor, is dit dat geen (geloofs indidentiteitcrisis) dan ze geloven er toch heilig in anders te willen zijn.
    Dit is een democratisch land
    stop er mee om hulp aan christenen in een speciaal vakje te duwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.