Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Geen zorg voor mensen met nah

Redacteur Zorg+Welzijn
Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en probleemgedrag is nauwelijks goede zorg te krijgen. Ten minste 150 van hen bevinden zich in een uitzichtloze situatie. Dat meldt het vaktijdschrift Markant.
Geen zorg voor mensen met nah

Zorgaanbieders die zorg willen organiseren voor mensen met niet-aangeboren hersenletstel (nah) stuiten op financiële problemen. Voor deze groep cliënten bestaat geen zorgzwaartepakket. Volgens Wilma Ritzen van kenniscentrum Vilans verhuizen veel patiënten doorlopend van de ene zorgsetting naar de andere. Terwijl ze een stabiele, prikkelarme woonomgeving en passende ondersteuning nodig hebben. Doordat de cliënten van het kastje naar de muur worden gestuurd, raken ze wanhopig en verslechtert hun gedrag. “Er zijn schrijnende gevallen bekend met wie langdurig wordt geleurd”, aldus Ritzen.

Sociaal isolement

Vaktijdschrift Markant, maandblad voor de gehandicaptensector, schrijft dat er veel meer mensen met nah zijn die geen zorg krijgen. Monique Kuipers, voorzitter van de coördinatoren van hersenletselteams: “Die mensen wonen bij ouders, partners of alleen en ondervinden forse problemen in het dagelijkse leven. Ze maken schulden, bevinden zich in een sociaal isolement of krijgen te maken met criminaliteit. Behalve aan voldoende verblijfplaatsen en dagbesteding is er ook grote behoefte aan meer bekendheid van de problematiek”, aldus Kuipers. “Deze cliëntengroep past in geen van de zorgsectoren.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Aantal cliënten daalt en omzet stijgt in gehandicaptenzorg

‘Bureaucratie gehandicaptenzorg is tranendal’

7 REACTIES

  1. gelukkig is het niet overal zo.
    Als leidinggevende en werkend met clienten NAH kijken wij naar alle mogelijkheden om te zorgen dat de client de goede zorg krijgt. belangrijk is dat het in het voortraject al goed loopt. signalering door mantelzorgers, huisarts ect. en dat wij dan ook de aanmelding krijgen.

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas kan ik bevestigen wat mevr. Ritzen te melden heeft.
    Ik zoek al bijna een jaar naar een plek voor iemand die een zorgindicatie heeft, maar nergens welkom is. Iedereen heeft wel weer een andere reden om te weigeren. Maar vervolgens neemt niemand de verantwoordelijkheid voor de afgegeven zorgindicatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.