Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicaptenzorg is tegen bezuiniging

De gehandicaptenzorg staat wel degelijk onder druk vanwege onverwachte bezuinigingsmaatregelen in de AWBZ op ondersteunende begeleiding en persoonlijke verzorging. Dat schrijft bestuursvoorzitter Erik-Jan Borgmeijer van gehandicaptenzorginstelling Amarant aan de Tweede Kamer.
Gehandicaptenzorg is tegen bezuiniging

Vanaf 1 januari moeten gehandicaptenzorginstellingen 8 procent bezuinigen op ambulante zorg aan cliënten die kleinschalig- of zelfstandig wonen. Het gaat om een blijvende korting van 7 procent op de ambulante zorg en een algemene kortingsmaatregel van 1 procent. Eerder deze maand zei Borgmeijer in dagblad Trouw dat Amarant “haar beloftes aan onze cliënten niet langer kan nakomen. Iemand die bijvoorbeeld recht heeft op drie uur ondersteunende begeleiding per week, moeten we nu vertellen dat tweeënhalf uur wordt.”

Zorgverschraling

Staatssecretaris Bussemaker van VWS stuurde de Tweede Kamer een brief naar aanleiding van de berichtgeving in Trouw. Hierin zegt zij: “Ik ben en blijf van mening dat ook na doorvoering van de maatregel een adequaat zorgpakket kan worden aangeboden en dat er geen sprake hoeft te zijn van knelpunten of zorgverschraling. Het vraagt wel om een actieve, creatieve en innovatieve houding van zorgaanbieders.”

Innovatieve zorgaanbieders

Op deze brief van de staatssecretaris heeft het Amarant bestuur inmiddels gereageerd. Volgens Amarant zijn nu juist de actieve, creatieve en innovatieve zorgaanbieders zoals Amarant de dupe van de bezuiniging op de ondersteunende begeleiding. Amarant verzorgt veel ambulante hulpverlening, waarbij ondersteunende begeleiding een kernfunctie is. De organisatie stelt in de brief dat de suggesties van Bussemaker om kosten te reduceren ten koste gaat van dertig fulltime krachten en het leveren van minder zorg geen optie is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook

Thuis wonen staat op de tocht

‘Ondersteunende begeleiding geen luxe’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.