Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enschede koopt data over zorgvraag burgers

Enschede koopt gegevens over haar inwoners bij een bedrijf en trekt daar 25.000 euro voor uit. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. In een toelichting in de krant laat de gemeente weten dat de commerciële data inzicht moet geven in de hulpbehoefte van Enschedeërs die geen aanvraag om ondersteuning hebben gevraagd en daarom ook geen keukentafelgesprekken hebben gehad.
bigdatafotolia.jpg

De aanzet tot de aanschaf van data werd gegeven door de decentralisatie van de zorg twee jaar geleden. Enschede realiseerde zich destijds geen idee te hebben wie er in de stad eigenlijk om zorg vroegen. Commerciële data zouden tot betere inzichten leiden. Die uitspraak was tegen het zere been van gemeenteraadslid Margriet Visser van  EnschedeAnders, zo schrijft het AD. Ze wees in vragen aan wethouder Eelco Eerenberg op de keukentafelgesprekken die de gemeente zou hebben gehad met Enschedeërs die hulp behoefden. Volgens Visser hadden die gesprekken genoeg informatie op kunnen leveren als ze tenminste goed zouden zijn gevoerd. Visser heeft daar twijfels bij en ziet die bevestigd in het dataverhaal. Ook over de privacy maakt ze zich zorgen. Van data is onderhand bekend dat ze soms een eigen weg gaan.

Enschede
In een toelichting in het AD laat de gemeente weten dat de data juist inzicht geven in de hulpbehoefte van Enschedeërs die geen aanvraag om ondersteuning hebben gevraagd en dientengevolge geen keukentafelgesprekken hebben gehad. Het idee dat de gemeente alles van haar burgers weet omdat het nu eenmaal de gemeente is, gaat niet op.

Bescherming persoonsgegevens
De aangeschafte waar blijft binnenskamers. De gemeente verkoopt geen data en ze komen ook niet beschikbaar als open data. ‘Het gaat om informatie per buurt of wijk. Zodra de informatie te herleiden is tot een persoon, valt deze onder de Wet bescherming persoonsgegevens.’

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.