Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gemeenten hanteren te lage tarieven huishoudelijk hulp

Redacteur Zorg+Welzijn
Ruim tweederde van de Nederlandse gemeenten hanteert voor de huishoudelijke hulp een tarief lager dan de kostprijs: 24,50 euro. Dat blijkt uit het nieuwe FNV rapport Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg 2012, dat morgen wordt gepresenteerd.
Gemeenten hanteren te lage tarieven huishoudelijk hulp

Meer dan de helft van de gemeenten houdt zich niet aan de kwaliteitseisen voor huishoudelijke hulp die door de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn vastgesteld. 65 Procent van de gemeenten blijft onder de kostprijs voor huishoudelijke hulp. De meeste gemeenten passen nog steeds de klassieke aanbestedingsprocedure toe. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse FNV-rapportage Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg 2012, die morgen uit komt.

Tarief

Meer gemeenten hebben in 2012 tegen een maximumtarief van 22 euro en hoger de huishoudelijke hulp 1 aanbesteed. In 2010 was dat 14,3 procent van de gemeenten, in 2012 is dat 34,8 procent. Vakbond Abvakabo FNV concludeert op basis van de FNV-rapportage dat de grote meerderheid van de gemeenten nog steeds een tarief hanteert dat ver beneden de kostprijs van 24,50 euro ligt. De bond voerde kort geleden nog actie tegen de gemeente Emmen, die een tarief van 17 euro voor hh1 hanteert. De Eerste Kamer heeft twee weken geleden een wet aangenomen, waarin staat dat gemeenten basistarieven moeten vaststellen.

Kwaliteit

Uit het FNV-rapport blijkt verder dat bijna de helft van de deelnemende gemeenten (49 procent) alle eisen uit het kwaliteitsdocument ‘Verantwoorde hulp bij het huishouden’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft overgenomen. Meer dan de helft van de gemeenten houdt zich dus niet aan de wettelijke eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van de huishoudelijke zorg.

Aanbesteden

Daarnaast is het aantal gemeenten dat in 2012 bestuurlijk heeft aanbesteed (gemeente en zorgaanbieder sluiten onderling een convenant af) wel gestegen van 3 naar 12 procent. De meeste gemeenten passen echter nog de klassieke Europese aanbestedingsprocedure toe, waarbij meer zorginstellingen de gelegenheid krijgen een offerte voor huishoudelijke zorg uit te brengen.

Besparingen

Ook blijkt uit het FNV-rapport dat in 2011 de gemeenten te maken hebben gekregen met forse bezuinigingen op het Wmo-budget. Bijna tweederde van de deelnemende gemeenten (65 procent) heeft de uitgaven beperkt door kostenbesparende maatregelen. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer:

‘Basistarief huishoudelijke hulp zal weinig veranderen’

Cliënten geven hulp bij het huishouden een 8,4

Archipel levert huishoudelijke hulp met Tzorg

4 REACTIES

 1. De prijs dient bepaald te worden door de kwaliteit die de huishoudelijke hulp verleend. Wij hebben afgelopen 2 jaren 22 verschillende hulpen gehad. Tussen die hulpen was t.a.v hun werkzaamheden een gigantisch verschil in kwaliteit. Wat krijgt de hulp van het uurtarief ? Of gaat een aanmerkelijk bedrag van het uurtarief naar het management. Wie gaat het uurtarief van € 24,50 betalen bij de huidige financiele tekorten van zowel overheid als burger.

 2. Lees alle reacties
 3. Wat ik heel jammer vind is dat gemeenten weer de ‘schuld’ krijgen. Als er zoals aangegeven wordt inderdaad op de traditionele manier is aanbesteedt dan kunnen de aanbieders zelf de prijs bepalen of als ze het niet eens zijn met de genoemde maximale prijs niet inschrijven. Als ze dus te weinig krijgen dan ligt het toch echt aan hen zelf. Overigens is een tarief van 24 euro wel hoog wat is dan de overhead?

 4. Ja dat is zo, .
  In zuidhorn 11,43 per uur .
  Zonder reisgeld zonder verzekering hulp.
  Als er zich iets voor doet dan zit je er je leven aan vast.
  Daar hoor je niemand over.
  Bij ziekte door betalen en dan heb je geen geld voor inval hulp.
  Dat is zorg op maat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.