Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Gemeenten niet klaar voor overheveling AWBZ

Gemeentesecretarissen zijn terughoudend bij de vraag of zij een duidelijk beeld hebben wat hun gemeente als zorgkerntaak ziet en wat het moet overlaten aan anderen. Dat meldt adviesbureau BMC op basis van een enquête onder gemeentesecretarissen. Minder dan de helft van de 64 respondenten heeft vastgesteld wat zij nu al moet doen op het terrein van lokaal gezondheidsbeleid.
Gemeenten niet klaar voor overheveling AWBZ

Slechts 14 procent van de door adviesbureau BMC ondervraagde gemeentesecretarissen geeft aan dat de bestaande formatie voldoende is om zorg te dragen voor de extra zorgtaken die op gemeenten afkomt vanuit de AWBZ. 15 procent heeft een innovatieagenda voor mogelijke verdere toekomstige taakverschuivingen op dit terrein. Iets meer dan een derde van de deelnemende secretarissen ontwikkelt nu al scenario’s voor toegang, arrangementen en contracteren. Slechts een kwart van de ondervraagde secretarissen geeft aan de impact en financiële risico’s te kennen van de verdere decentralisaties van taken.

Samenwerking

Uit het onderzoek onder gemeentesecretarissen blijkt verder dat maar liefst 89 procent van de respondenten vindt dat gemeenten het initiatief moeten nemen in de samenwerking met woningcorporaties en zorgaanbieders. Tweederde van de gemeentesecretarissen ziet zichzelf als partij in de organisatie van de versterking van de eerstelijnszorg. Een kwart laat de samenwerking binnen de eerstelijnszorg geheel aan zorgaanbieders, verzekeraars en woningcorporaties over, 17 procent laat het in lijn met het eigen kracht denken over aan de burgers zelf. Bijna 70 procent geeft aan dat hun gemeente de verkenning van samenwerking binnen de eerstelijnszorg stimuleert en faciliteert, 80 procent geeft aan de versterking van de eerste lijn niet los te zien van de ontwikkelingen in de tweedelijnszorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het Factsheet van BMC

Rapport G32 toont aan dat verzorging bij gemeenten hoort

Gemeenten betreuren SER-advies

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Om goede zorg te kunnen blijven geven, moet men de WMO afschaffen wat de thuiszorg betreft, het is nu al een groot fiasco, en ik kan maar niet begrijpen waarom de overheid dit maar steeds niet wil inzien.
    Het moet gewoon weer worden, zoals het voor 2007 was.
    Om te beginnen alleen al met de indicatiestelling, toen keek men wat de zorgvragers nodig hadden.
    De gemeente indiceert portomonneegericht.
    Pas als mensen goede zorg krijgen, dan kunnen zij langer thuis blijven wonen.

  3. Als het er alleen maar gaat om dat de AWBZ wordt overgeheveld dan schieten we er niks mee op. En zal blijken dat de gemeenten het inderdaad niet voor elkaar krijgen om kosten van de zorg te reduceren. Alleen een stevige herorientatie op de vraag naar formele zorg biedt uitkomst. Die herorientatie vraagt een samenwerkingsstructuur/platform op wijk/buurt niveau die de vraag naar en aanbod van diensten om zelfredzaamheid te stimuleren transparant maakt.

  4. Ontslaggolf onder Drentse thuishulpen
    12 oktober 2012
    In Zuidoost-Drenthe verliezen vanaf 1 januari zeker 280 thuishulpen hun baan. Dat meldt het Dagblad van het Noorden
    Zorggroep Tangenborgh ontslaat volgens het Dagblad van het Noorden 31 medewerkers die werken in de gemeente Coevorden. Deze ontslagen komen bovenop het ontslag van 250 thuiszorgmedewerkers in de gemeente Emmen die vorige week zijn aangekondigd. De oorzaak van de ontslag golf is een nieuwe manier van aanbesteden van huishoudelijke zorg door de Drentse gemeenten. Donderdagavond is het centrum van Emmen een betoging van thuishulpen, een afvaardiging van werkgevers, vakbonden en landelijke en lokale politici. Zij willen dat de afbraak van de thuiszorg wordt stopgezet.
    Bezuinigen
    Gemeenten worden naar eigen zeggen gedwongen om te bezuinigen op de hulp via de Wmo. De hulpvraag neemt door de vergrijzing toe, maar het beschikbare rijksbudget niet. Riek van Kampen van Abvakabo FNV zegt dat de bonden de problemen hebben aangekaart bij PvdA-leider Diederik Samsom. Zij willen dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt om de pijn voor de thuishulpen te verzachten. (Dagblad van het Noorden / © ANP Koen Suyk)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.