Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeenten stemden in met ontslagen Sensire’

Negen gemeenten uit de Achterhoek hebben in juni vorig jaar een deal gesloten met Sensire. De gemeenten stemden in met een constructie waarmee de thuiszorgorganisatie al haar thuishulpen kon ontslaan en daarna voor minder geld weer kon aannemen. Dat schrijft de Volkskrant, dat net als het multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money, de brief in handen heeft van bestuursvoorzitter Maarten van Rixtel van Sensire.
‘Gemeenten stemden in met ontslagen Sensire'

Die brief is uit november 2012 en gericht aan de gemeente Oude IJsselstreek. Van Rixtel schrijft daarin dat Sensire en de gemeenten afspraken hebben gemaakt over onder meer ‘een mix van alfahulp en zorg in natura.’ Sensire probeerde zo geld te verdienen. Alfahulpen werken namelijk tegen een lager tarief.


Schijnconstructie

Vakbond Abvakabo beschuldigde Sensire eerder al en sprak van een schijnconstructie bij de aankondiging van het ontslag van 1100 werknemers. Volgens de gemeenten en Sensire had er alleen overleg plaatsgevonden. Uit de brief blijkt nu dat Sensire het bestaan van de afspraken wel erkent. De Achterhoekse gemeenten konden door de afspraak een flinke bezuiniging halen. Het zou gaan om 250.000 euro per maand.

Achterkamertjesdeal

In een reactie spreekt Abvakabo-bestuurster Lilian Marijnissen van een schokkende achterkamertjesdeal, ‘letterlijk over de ruggen van de mensen heen.’ Ze hoopt dat de medewerkers van Sensire hun werk, inclusief salaris en sociale rechten, alsnog kunnen behouden. ‘In 2014 wordt er namelijk nog geen cent bezuinigd’, zegt ze. Dinsdag organiseert Abvakabo samen met Sensire-medewerkers een verwendag voor cliënten. Zaterdag wordt een grote manifestatie georganiseerd in Varsseveld.
Kamerleden reageerden tijdens een debat in september verontwaardigd. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaf toen aan met een reconstructie te komen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.