Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemonitorde mensen kunnen langer zelfstandig wonen

De e-health-oplossing leefstijlmonitoring verbetert het leven van cliënt en mantelzorger. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van Vilans. Volgens de Vilans-onderzoekers gaat de opschaling van leefstijlmonitoring ondanks het aantoonbare succes niet gemakkelijk.
thuiszorg400.jpg

Om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen is er leefstijlmonitoring. Dat is eenvoudige technologie die langzame veranderingen in het dagelijkse leefpatroon van alleenwonende mensen met dementie kan detecteren en terugkoppelen naar mantelzorgers en zorgprofessionals. In Friesland is de inzet van leefstijlmonitoring uitgebreid getest en de voorlopige resultaten zijn positief. Henk Herman Nap, e-health-expert bij Vilans: ‘Familieleden zitten vaak met hele basale vragen over bijvoorbeeld hun vader in de maag. Eet hij wel goed? Gaat hij wel naar de wc? In plaats van hier continu naar te vragen, kan dit makkelijk gemonitord worden via e-health. Bovendien weet je vader soms niet of en wat hij gegeten heeft. Door inzet van leefstijlmonitoring heb je meer zekerheid over de dagelijkse activiteiten’.

Onderzoek
Uit de onderzoeksresultaten van Vilans blijkt duidelijke stressreductie met meer kwaliteit van leven voor de mantelzorger. ‘Nu de resultaten positief zijn, lijkt opschaling niet ver weg. Toch is investeren in deze technologie niet vanzelfsprekend Het lastige is dat kosten en baten op verschillende plekken liggen’, aldus Nap. ‘Het ontbreekt ook aan een consumentenmarkt, je kunt niet naar een winkel om je pakketje e-health te halen of een e-health-abonnement nemen net zoals je muziek kunt luisteren via Spotify. Toch is er wel een oplossing. In de loop van dit jaar en in 2017 gaat men in Friesland samen met Vilans verder aan de slag met leefstijlmonitoring en is opschaling nabij dankzij structurele financiering.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.