Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geschrokken reacties vanuit de zorg op schietpartij Erasmus MC

Corine Lutz
Ziekenhuizen, universiteiten, beroeps- en zorgverenigingen reageren geschrokken op de dodelijke schietpartij in het Erasmus MC en tonen hun steun en medeleven.
blickpixel stock.adobe.com

Het ziekenhuis zelf schrijft op de website dat het “Erasmus MC nooit meer hetzelfde zal zijn”. Het ziekenhuis is diep in schok over de gebeurtenissen. “Wij hebben een innig geliefde docent verloren door een daad die niet te bevatten is. Jurgen Damen is een bekend gezicht in de onderwijswereld van Rotterdam. Wij leven ontzettend mee met de nabestaanden van Jurgen.”

Gewaardeerde collega-huisarts

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is vol afschuw over de gebeurtenissen en schrijft dat deze een ‘diepe impact hebben’. “Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de slachtoffers, hun families en alle betrokkenen. We leven in het bijzonder mee met onze collega-huisartsen en de geneeskundestudenten die geraakt zijn door deze geweldsdaad. Onvoorstelbaar hoe een opleidingsdag zo gruwelijk kon eindigen en het einde maakte aan het leven van een gewaardeerde collega-huisarts.”

Gitzwarte dag

De Erasmus University Rotterdam sprak van een gitzwarte dag voor Rotterdam. “Met de verschrikkelijke gebeurtenissen is ook een docent van onze universiteit om het leven gekomen. Onze gedachten zijn in eerste instantie bij de slachtoffers en nabestaanden, en bij iedereen op wie deze dag grote impact maakt.

De overkoepelende organisatie Universiteiten van Nederland heeft het in een verklaring over “een afschuwelijke gebeurtenis die alle universiteiten diep raakt, in het bijzonder omdat iemand uit onze gemeenschap, een docent van de Erasmus Universiteit, om het leven is gekomen”. De koepel is “in gedachten bij de slachtoffers, nabestaanden en alle anderen die hierdoor getroffen zijn”.

Vlaggen op universiteiten halfstok

Na de dodelijke schietpartijen donderdag in Rotterdam hebben meerdere universiteiten de vlaggen halfstok gehangen. Ze laten weten dat ze meeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden.

De vlaggen hangen onder meer halfstok bij de TU Delft. De doodgeschoten docent van 43 “was werkzaam binnen de studie klinische technologie, een samenwerkingsverband van TU Delft en Erasmus MC. In deze rol had hij contact met studenten en medewerkers van TU Delft”, laat de universiteit weten.

Meerdere studenten van de Universiteit Leiden, waar de vlag ook halfstok hangt, waren donderdag in het Erasmus MC toen het incident daar gebeurde. “Met hen is ondertussen contact geweest. Zij hebben hulp aangeboden gekregen. Hierdoor komt zo’n drama natuurlijk ook voor onze gemeenschap erg dichtbij.” Ook bij de universiteit van Tilburg hangt de vlag halfstok.

Medeleven vanuit ziekenhuizen

Verschillende ziekenhuizen betuigen hun medeleven. Het LUMC in Leiden laat weten “ontzettend geschrokken” te zijn. “Het is een verschrikkelijke gebeurtenis. We leven mee met de nabestaanden, slachtoffers, medewerkers en bezoekers in Rotterdam,” zo laat het LUMC weten. Ook het Rijnstate in Arnhem is “geschokt en verdrietig”.

Meerdere ziekenhuizen spreken via X, het voormalige Twitter, hun medeleven uit met de medewerkers, patiënten en studenten van het Erasmus MC in Rotterdam.

Het OLVG reageerde gistermiddag al op de gebeurtenissen. “We zijn ontzettend geschrokken van wat er gaande is in het Erasmus MC. We hopen dat zorgcollega’s, patiënten en studenten snel veilig zijn en leven intens mee met iedereen die betrokken is. Veel sterkte vanuit OLVG 🙏”

Ook het Amsterdam UMC leeft mee met de medewerkers, studenten en patiënten. “We zijn geschokt door de tragische en niet te bevatten gebeurtenissen bij onze collega’s @ErasmusMC. We leven mee met alle medewerkers, studenten en patiënten en wensen hen heel veel sterkte toe”, staat op X.

Het UMC Utrecht zegt in gedachten te zijn bij alle collega’s, patiënten en studenten van het Erasmus MC. Het eveneens academische ziekenhuis UMC Groningen is “geschokt door de tragische en niet te bevatten gebeurtenissen”. Het Medisch Centrum Leeuwarden laat op X weten de collega’s van het Rotterdamse ziekenhuis heel veel sterkte te wensen in deze heftige tijd. “We denken aan jullie.”

Verbijstering

Ook andere zorgverenigingen uiten hun medeleven over de gebeurtenissen in Rotterdam. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) zegt verbijsterd te zijn door de gebeurtenissen.

De NHG reageert vol ongeloof te hebben kennisgenomen van de verdrietige gebeurtenissen in Rotterdam. “Drie onschuldige mensen hebben het leven verloren, onder wie huisarts en huisartsdocent Jurgen Damen. Zijn bijdrage aan Huisarts & Wetenschap in de vorm van tientallen artikelen, het opleiden van huisartsen en het zijn van een geliefde huisarts voor patiënten maakte hem een gewaardeerd lid van onze vereniging. Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de slachtoffers, hun families en alle betrokkenen. Het heeft een diepe impact op ons allemaal.”

V&VN: schietpartij is een exces

V&VN leeft mee met de slachtoffers, familie, nabestaanden en alle betrokkenen bij het afschuwelijke drama in het Erasmus MC en elders in Rotterdam. Voorzitter Bianca Buurman: “Het is vreselijk dat juist in een ziekenhuis zoiets gebeurt. Op deze plek moeten mensen zich veilig voelen. En dat geldt ook voor de zorgprofessionals die daar werken en daar in opleiding zijn. We leven intens mee.”

Het schietincident in het Erasmus MC donderdag is een exces, benadrukt een woordvoerster van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN. “Je kunt hierbij niet zeggen dat je vanwege dit drama moet oproepen voor meer beveiliging in ziekenhuizen.”

Wel zegt de woordvoerster dat iedereen zich veilig zou moeten voelen op zijn of haar werk. Die veiligheid is al langer een belangrijk thema voor de beroepsvereniging.

NU’91: Veiligheid zorgmedewerkers grof verstoord

Beroepsorganisatie voor de zorg NU’91 is geschokt door de schietpartijen in en rond het Erasmus MC in Rotterdam. “Onze gedachten zijn allereerst bij de slachtoffers, maar het is schokkend dat dit in een ziekenhuis gebeurt”, zegt een woordvoerder.

“Op zijn zachtst gezegd vertrouwen zieke mensen erop dat ze in het ziekenhuis op een veilige plaats zijn, en dan gebeurt er dit”, zegt hij. “Zorgmedewerkers willen ook veilig hun werk kunnen doen, maar dat is grof verstoord.” Volgens de woordvoerder zal veel nazorg nodig zijn voor de medewerkers en patiënten van het Rotterdamse ziekenhuis.

In een verklaring wijst voorzitter van NU’91 Femke Merel van Kooten erop dat iedereen zich in een ziekenhuis veilig moet kunnen voelen. “Vanmiddag was daar geen sprake van en vreesden studenten, zorgmedewerkers en patiënten letterlijk voor hun leven. We mogen dit als samenleving nooit tolereren”, aldus Van Kooten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.