[Executive] Nederland heeft nog een lange weg te gaan naar zorgbekostiging op basis van uitkomsten. Voorbeelden uit het buitenland laten zien dat succes mogelijk is, maar allerminst eenvoudig bereikbaar.
De Tweede Kamer riep in 2011
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDe Tweede Kamer riep in 2011
BSL Media & Learning
Varrolaan 114, 3584 BW Utrecht
Postbus 246, 3990 GA Houten
De heren Eijkenaar en Schut maken het onnodig ingewikkeld. Ze stellen op blz. ii van hun rapport dat uitkomstfinanciering ook preventie dient te omvatten en dat ze uitgaan van <a title=’Definitie’ href=’https://gezondezorg.org/kem.php#populatie’ target=’_blank’>populatiebekostiging</a>. Dan wordt uitkomstfinanciering inderdaad heel erg moeilijk.
T.a.v. preventie zijn er echter veel betere methoden, omdat de grote bedreigingen voor de volksgezondheid — roken, een slecht voedings- en beweegpatroon, overmatig alcoholgebruik en luchtvervuiling — veel kosteneffectiever te bestrijden zijn met <a title=’Beschrijving’ href=’https://gezondezorg.org/preventiebeleid.php’ target=’_blank’>bepaalde landelijke maatregelen</a>. Vooral van zorgpremiekorting voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon, af te lezen aan bepaalde biomarkers, zou veel verwacht mogen worden.
Verder kent populatiebekostiging diverse financieel-organisatorische bezwaren. Men zou dus uit moeten gaan van voortzetting van de huidige <em>stand-alone</em>-bekostiging. En dan wordt uitkomstfinanciering een stuk eenvoudiger. Hoe eenvoudig kan men lezen en uitproberen op <a title=’Beschrijving’ href=’https://gezondezorg.org/assessmentwerkwijze.php’ target=’_blank’>Assessmentwerkwijze</a>.