Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geweld tegen hulpverleners harder aangepakt

Mark van Dorresteijn
Het toenemende geweld tegen hulpverleners in Haarlem en omstreken moet harder en sneller worden aangepakt. Dat staat in een convenant dat de regiopolitie Kennemerland, het Openbaar Ministerie (OM) en diverse zorginstellingen in de regio hebben gesloten.
Geweld tegen hulpverleners harder aangepakt

Volgens de initiatiefnemers neemt de agressie tegen hulpverleners de laatste jaren alleen maar toe. Sinds 2009 heeft de politie bijna 250 aangiftes tegen hulpverleners opgenomen, waarvan bijna tweehonderd tegen politiemensen. De rest was gericht tegen personeel op ambulances en in ziekenhuizen.

Vervolging

De ondertekenaars van het convenant vinden dat agressie tegen hulpverleners niet langer acceptabel is. Daarom worden mensen die agressief zijn of geweld gebruiken tegen politieagenten, ambulancepersoneel, artsen of verpleegkundigen direct opgepakt en vervolgd. Slachtoffers krijgen hulp bij het aangifte doen en bij het claimen van schade. Politie, justitie en zorginstellingen krijgen daarvoor speciale contactpersonen.

Aangifte

Ook is in het convenant geregeld dat artsen of verplegend personeel ondanks hun beroepsgeheim voortaan toch aangifte kunnen doen. Ook kan een zorginstelling aangifte doen als een hulpverlener dat zelf niet durft.

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben hulpverleners overigens al 75 keer aangifte gedaan van agressie en geweld. (ANP)

Lees ook

VVD wil geweld tegen kwetsbaren zwaarder straffen

Geweld is groot probleem voor verpleegkundigen en verzorgenden

‘Verplegers GGZ moeten aangifte doen van geweld’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Grootste probleem voor medewerkers bij aangifte doen is vaak dat naam en adres bekend worden bij de agressor. Wanneer de instelling aangifte doet is dat niet direct het geval. Wanneer een zaak voor moet komen, zal naam en adres van de medewerker wel bekend worden of is dat inmiddels veranderd met dit convenant? Vandaar dat door medewerkers liever volstaan wordt met het doen van een melding.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.