De zorg serveert elke dag zo’n miljoen maaltijden. “Hoewel groenten en fruit essentieel zijn voor herstel, worden ze nog veel te weinig gegeten in de zorg”, stelt Cathy van Beek, bestuursvoorzitter van branchevereniging GroentenFruit Huis. Tegelijkertijd neemt het aantal chronisch zieken en mensen met obesitas toe. “Als sector kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan preventie en het betaalbaar houden van de zorg”, vertelt Janine Luten, algemeen directeur van het GroentenFruit Huis.
Gezonde generatie
Daarom zoekt GroentenFruit Huis binnen de stichting Food for better lifestyle met teler Rob Baan en Koen Joosten, kinderarts-intensivist in Erasmus MC-Sophia, sinds 2015 de samenwerking met de zorg door middel van het het jaarlijkse GroenteCongres. , de kennisbank Veggipedia en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, dat inmiddels is stopgezet. In 2018 heeft de branchevereniging het Preventieakkoord mede ondertekend. Hoewel er steeds meer aandacht komt voor het belang van gezonde voeding, gaan de ontwikkelingen volgens Luten te langzaam. “Gezonde voeding vraagt geen campagnematige aanpak, maar een grote beweging. Als branchevereniging willen we een gids zijn naar een gezonde generatie.”
Met het project Goede Zorg Proef Je, een project van Alliantie Voeding in de Zorg, zetten al 81 ziekenhuizen en zorginstellingen zich actief in om hun voedingsaanbod gezonder en duurzamer te maken voor patiënt, medewerker en bezoeker. “Je ziet dat er binnen twee jaar tijd een grote verschuiving is richting een gezonder en duurzamer aanbod binnen de voorhoede van Goede Zorg Proef Je”, aldus programmacoördinator Gerda Pot eerder in Zorgvisie. Ondanks het groeiende bewustzijn en de ondernomen stappen, is het voedingsbeleid vaak nog te afhankelijk van de cateraar van een zorginstelling, ziet Luten. Daarom wil GroentenFruit Huis de samenwerking met de zorgsector verder opzoeken.
Green Deal 3.0
Om het voedingsaanbod duurzamer en gezonder te maken, heeft GroentenFruit Huis eind juni de Green Deal 3.0 ondertekend. “Dat is echt een statement in het kader van pijler 1 de gezonde leefomgeving. Alsook de transitie van dierlijk naar plantaardig waarbijGroentenFruit Huis de sector kan helpen”, aldus voorzitter Van Beek. Zelf focust de branchevereniging zich op de eerste drie pijlers: gezondheidsbevordering, bewustwording en kennisontwikkeling en CO2-reductie. Zo dienen de websites Smakelijk Weten en Veggipedia zorgprofessionals en koks van de instellingen te inspireren en informeren over gezonde voeding”, aldus Van Beek. Luten voegt daaraan toe: “Zorgorganisaties hebben namelijk een voorbeeldfunctie om patiënten te laten ervaren hoe lekker groenten en fruit kan zijn.” De websites gaan ook meer inzetten op de duurzaamheidsimpact van een maaltijd.
De ontwikkeling van de Product Environmental Footprint kan bijdragen aan het terugdringen van CO2-uitstoot. “Daarmee krijgen zorgorganisaties inzicht in de grootste milieu-impact per product en kunnen zij een duurzame keuze maken.” Het hoofddoel is volgens Luten cross-sectorale coalities smeden met zorgpartijen. “Binnen de werkgroep van VWS zijn we als branchevereniging nog een beetje een vreemde eend in de bijt”, constateert de directeur. “Maar we hebben hetzelfde doel: gezamenlijk optrekken om de zorg en daarmee de maatschappij gezonder te maken.”