Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezondheidscentra in Vinex-wijken bijna failliet

Zeven eerstelijns gezondheidscentra in Vinex-wijken kampen met ernstige financiële problemen. Bij sommigen dreigt zelfs een faillissement. De problemen zijn te wijten aan een falende uitvoering van de subsidieregeling. Sinds de invoering van de regeling in juli 2007 is er nog geen subsidie toegekend door het College voor zorgverzekeringen (CVZ).

“Het is een enorm bureaucratisch gedoe”, zegt VVD-Kamerlid Edith Schippers die Kamervragen stelde over het onderwerp. “Gezondheidscentra worden van het kastje naar de muur gestuurd. Telkens wordt er om nieuwe gegevens gevraagd.”

Beginperiode overbruggen

De subsidieregeling is in het leven geroepen omdat gezondheidscentra in Vinex-wijken in de beginperiode nog erg weinig aanloop hebben. Om te voorkomen dat de eerste bewoners elders op zoek gaan zoeken naar voorzieningen, en bijvoorbeeld sneller naar het ziekenhuis gaan, worden er toch al gezondheidscentra geplaatst. Met hulp van subsidie kan zo’n centrum deze beginperiode overbruggen.

Kwaliteit zorg

Volgens Kobus Dijkhorst, directeur van Symphony gezondheidscentra, is het voor zorgverleners niet aantrekkelijk zich in een nieuwe wijk te vestigen. “Het is nooit precies duidelijk wanneer een wijk klaar is en in het begin zijn er weinig patiënten. Daarnaast wonen in nieuwe wijken veel jonge mensen, die weinig zorg nodig hebben. Ook is de huur van nieuwe gebouwen veel duurder dan die van oude.” Dat er überhaupt nog zorgverleners zijn die zich in een nieuwe wijk willen vestigen lijkt haast ondenkbaar. “Maar het is ook een uitdaging om from scratch iets op te bouwen”, zegt Dijkhorst.

Herdefiniëring subsidie

Een drietal oplossingen zijn volgens Dijkhorst mogelijk. “Ten eerste zou er een herdefiniëring van de subsidie kunnen plaatsvinden, zodat de overheid wel de gezondheidscentra medefinanciert. Ook zou je kunnen denken aan een zorgverzekeraar die meebetaalt, en vervolgens een eigen balie krijgt waar het in de nieuwe wijk nieuwe klanten kan werven. Als laatste zou de projectontwikkelaar ook een andere verantwoordelijkheid moeten hebben dan het bouwen van een huis. Hij zou de zorgverleners moeten ondersteunen om de gezondheidscentra mogelijk te maken.”

Klink is verontrust

Minister Klink van Volksgezondheid vindt de signalen verontrustend en heeft toegezegd samen met het CVZ de problemen te bekijken en naar een oplossing te zoeken. Hij verwacht in de zomer met een nieuwe regeling te komen. Die zou per 2009 in moeten gaan. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Dorp binnen een dorp

MCRZ ontwikkelt zorgboulevard met consortium

Bouwlasten nog niet in AWBZ-tarieven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.