Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Gezondheidsraad: ‘basis-SEH kan ‘s nachts dicht’

De Gezondheidsraad heeft op 16 februari zijn rapport gepubliceerd over de toekomst van de spoedeisende hulp (SEH) in Nederland. Volgens de raad hoeft niet elke basis SEH 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend te zijn.
Gezondheidsraad: ‘basis-SEH kan ‘s nachts dicht’

De Gezondheidsraad presenteert een systeem voor de landelijke verdeling van SEH’s onder het motto: ‘dichtbij als het kan, iets verder weg als het moet’. Het voorziet in drie soorten van acute zorg; complete SEH’s in universitaire centra, profiel-SEH’s in ziekenhuizen met afdelingen voor gespecialiseerde zorg in de achtervang, en basis-SEH’s, die in principe bedoeld zijn voor reanimatie, stabilisatie en behandeling van laagcomplexe maar veel voorkomende acute problemen.

Taakverdeling

In de visie moet binnen de regio’s bepaald worden op welke uren een SEH geopend is. Niet elke basis-SEH hoeft 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend te zijn. Tijdens de minder drukke uren, meestal ’s nachts, kunnen profielziekenhuizen of academische centra met een complete SEH die taak dan overnemen. “Uitruil van voorzieningen of specialismen kan daarbij aangewezen zijn”, schrijft de raad.

Regionale regie

Er moet per regio precies afgestemd worden welk profiel een SEH krijgt en hoeveel posten er moeten zijn en welke openingstijden zij hebben. De regie van dit hele proces komt in handen te liggen van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). “De financiering moet dat dan wel mogelijk maken”, schrijft de Gezondheidsraad. “Betrokkenheid van zorgverzekeraars in het regionale overleg is daarom gewenst.”

Wettelijke norm

De raad benadrukt dat de wettelijke grens waarbinnen acute zorg aanwezig moet zijn 45 minuten blijft. De raad suggereert dat met gebruik van helikopters in dunbevolkte gebieden aan deze norm voldaan kan worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees het rapport ‘De basis moet goed!’ van de Gezondheidsraad

RVZ wil aantal SEH’s ‘halveren’

Regieraad: ’51 ziekenhuizen is voldoende’

7 REACTIES

  1. Er wordt door enkele voorgangers gereageerd op basis van sentiment, en kennelijk wordt niet door iedereen begrepen wat met dit plan wordt bedoeld. Het gaat er niet om dat patienten niet meer geholpen worden ’s nachts. Alsof men patienten ’s nachts maar laat doodgaan, zoals wordt geopperd… Er zijn echter veel steden waarbij er wel 2 of meer speodeisende hulpen ’s nachts open zijn, terwijl er niet zoveel aanwas is van patienten. Dus men zit in meerdere ziekenhuizen op een kluitje, duimen te draaien in afwachting van de volgende patient. Dat is geld weggooien. Dat kunnen ze beter investeren in ouderenzorg inderdaad.

  2. Lees alle reacties
  3. de ouderen daar willen zij ook al niets meer mee doen maar nu komt als je maar weet dat de oudje’s nederland weer opgebouwd heeft na de oorlog en dan niet meer helpen het is gewoonweg schandalig, ik kost al net zoveel als de oudje’s zelf ben ik afhankelijk v/d rolstoel maar al mijn botwerk is versleten en heb daar veel pijn aan dus dan weet je het welhet is allemaal oneerlijk verdeeld

  4. men is niet goed wijs om snacht’s de eerste hulp dicht te doen zij laten liever de mensen doodgaan hoe kan men deze gaan doen nu dit wil ik wel zeggen wij zijn niet belangrijk meer want dat geld is niet zo belangrijk meer voor de zorg je betaald al ik weet niet hoeveel aan de maandelijkse kosten maar dat maakt al niets meer uit de grote kopstukken hebben liever ons geld in de knip of geeft het maar aan griekenland dat is veel belangrijker nederlanders tellen niet meer om met de ambulance naar ziekenhuis te gaan is ook nog 15 km en dan moet eerst de ambulance komen en dannnn!

  5. Tja, roep je altijd debiel idee, voordat je precies weet wat het idee is??
    Niet alle SEH’s zijn noodzakelijk als je LANDELIJK kijkt. In de randstad zijn er te veel SEH’s binnen een straal van 20 km.
    Bij een infarct komt er een ambulance. Een ambulance moet altijd binnen 15 minuten ter plaatsen zijn.

  6. In de regio Amsterdam doet het Amstelland ziekenhuis dit al. Voor ons als gebruikers is het ideaal. Overdag worden we goed en snel geholpen terwijl als het nodig is we s nachts terecht kunnen bij bv het Vu. Dan valt het met de (parkeer) drukte daar ook wel mee. In de praktijk lijkt dit dus te werken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.