Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GezondVeluwe 2017: meerwaarde voor de regio

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis ontvangt als eerste het GezondVeluwe-keurmerk voor 2017. Vorig jaar was Zilveren Kruis eveneens de eerste zorgverzekeraar die het GezondVeluwe-keurmerk kreeg.
GezondVeluwe_Keurmerk logo.png

Inwoners van de regio profiteren van het keurmerk, zij het nog met mate: schrappen van eigen bijdragen is niet gelukt.

GezondVeluwe-keurmerk
Eind 2015 lanceerden ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk, ouderenzorgorganisatie Noordwest- Veluwe in Ermelo en huisartsencoöperatie Medicamus het GezondVeluwe-keurmerk, een eigen keurmerk om zorgverzekeraars te beoordelen. Zij willen hiermee de zorg voor inwoners van de regio behouden en zo efficiënt mogelijk organiseren door deze op hun behoeftes af te stemmen. Zorgverzekeraars die hieraan mee willen werken, ontvangen het keurmerk.

Profiteren
Voor 2017 hebben de zorgaanbieders betere afspraken kunnen maken dan in het eerste jaar. De verbeteringen liggen op het vlak van ouderenzorg, geboortezorg, herstel na een ingrijpende ziekte of operatie, oncologische zorg, toegang tot eerstelijns diagnostiek, wijkverpleging en behandeling van hart- en vaatziekten. Maar het gaat langzaam. Niet aan alle ‘eisen’ is dit jaar voldaan. 

St Jansdal
Ziekenhuis St Jansdal heeft afgesproken dat er voor de oncologische zorg geen plafond zit. Ook niet op de dure geneesmiddelen die voor de behandeling van tumoren vaak nodig zijn. Directeur financiën Arend Jan Poelarends: ‘Een goede afspraak waarbij wij de noodzakelijke zorg kunnen leveren en hiervoor betaald krijgen.’

Plafondafspraken
Verder is er een driejarige afspraak voor de geboortezorg in de regio waarbij alle bevallingen zonder plafond worden vergoed. De gynaecologen, verloskundigen en kraamzorg werken samen in het eerstelijns geboortecentrum. Poelarends had gehoopt de eigen bijdrage voor verzekerden bij een keurmerk-verzekeraar te kunnen schrappen. Dat is niet gelukt. ‘Aanstaande moeders moeten nu een eigen bijdrage betalen wanneer ze zonder medische indicatie kiezen voor bevalling in het eerstelijns geboortecentrum. Dat is jammer, want dat wil je juist stimuleren en niet door een eigen bijdrage afremmen.’

Eerste lijn
In de eerstelijnsdiagnostiek heeft het ziekenhuis naar eigen zeggen goede afspraken kunnen maken met scherpe tarieven. Door de lagere tarieven voor bloedprikken en andere onderzoeken is de aanspraak op het eigen risico voor de verzekerden beperkt. De afspraak  is zo gemaakt dat St Jansdal aan de gehele regionale zorgvraag kan voldoen.

Het ziekenhuis denkt ook aan de eigen medewerkers. Zij en hun partners kunnen een korting krijgen op hun verzekeringspolis bij verzekeraars met een Gezond Veluwe-keurmerk van 17,50 euro per maand.

Zorggroep Noordwest-Veluwe
GezondVeluwe heeft zich in de gesprekken met zorgverzekeraars extra hard gemaakt voor de inkoop van ‘eerstelijnsbedden’. Alle zorgaanbieders in de regio hebben hier dagelijks mee te maken. Met name voor ouderen is het belangrijk, dat zij voor zorg na een verblijf in een zorginstelling in de regio terecht kunnen en hierdoor dichtbij hun mantelzorgers en sociale netwerk kunnen blijven wonen.

Landelijk
Dit is een landelijk probleem, zegt bestuursvoorzitter Margreeth Kasper de Kroon: ‘De te krappe subsidieregeling heeft direct invloed op palliatieve zorg, spoed- en  overbruggingszorg. Er is een lacune ontstaan tussen ziekenhuis en verpleeghuis, spoedeisende hulpafdelingen, huisartsenposten en IC’s in het hele land raken verstopt. Ook op de Veluwe leidt dit tot problemen. We hebben uiteindelijk de brug kunnen slaan met Zilveren Kruis. Aandachtspunt blijft of alle zorgverzekeraars eerstelijns verblijf voldoende zorg hebben ingekocht in 2017.’

Zorginkoop
In het eerste kwartaal van 2017 gaan de Zorggroep en Zilveren Kruis met elkaar om tafel om de ontwikkelingen te bespreken. De reactivering van ouderen dichtbij huis wordt volledig vergoed want kwaliteit en doelmatigheid zijn duidelijk aangetoond. Mocht er sprake zijn van autonome groei dan staat Zilveren Kruis ervoor open om bij te contracteren. Er is vergoeding geregeld voor de inzet van  specialisten ouderengeneeskunde in de wijk. Palliatieve terminale zorg wordt in 2017 volledig vergoed. Voor de wijkverpleging is een doelmatigheidsafspraak gemaakt. Als de zorgaanbieder daaraan voldoet, zal Zilveren Kruis hiervoor een ‘maatwerk afspraak’ maken wat er op neerkomt dat de hele gerealiseerde productie in 2017 wordt vergoed.

Zorgverzekeraars
Met de andere zorgverzekeraars lopen de overleggen nog. Dit jaar was DSW de andere zorgverzekeraar met het GezondVeluwe keurmerk. Budgetpolissen zijn uitgesloten van het keurmerk. Of anders gezegd: voor budgetpolissen kopen zorgverzekeraars geen zorg in bij St Jansdal. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.