Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-cliënten weggetreiterd uit Schilderswijk

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ggz-cliënten verlaten hun onderkomen voor beschermend wonen in de Haagse Schilderswijk. Ze voelen zich niet langer veilig, omdat ze worden bespuugd, uitgescholden en beroofd door buurtjongeren.
Ggz-cliënten weggetreiterd uit Schilderswijk

Dat staat op de website van de Stichting Anton Constandse. Al jarenlang worden de bewoners en medewerkers van de beschermde woonvormen Terwestenpad en Terwestenstraat lastiggevallen door met name jongeren uit de buurt. Op de twee locaties wonen mensen met een langdurige psychiatrische stoornis. De gemeente, de politie en de woningcorporatie Haag Wonen is op de hoogte. Maar alle inspanningen hebben geen vruchten afgeworpen. De Stichting Anton Constandse voelt zich gedwongen de veertien bewoners elders te laten wonen.

Terreur tegen ggz-cliënten

De pesterijen begonnen enkele jaren geleden. Inmiddels spreekt de Stichting Anton Constandse niet langer van pesterijen, maar van terreur. Bewoners worden bespuugd, uitgescholden en beroofd door buurtjongeren. De panden worden met stenen en etenswaren bekogeld. Het is voorgekomen dat er vuurwerk naar binnen is gegooid. De bewoners voelen zich niet langer veilig en voelen zich gevangen in hun eigen huis. Medewerkers durven de panden niet alleen te verlaten.

Bewoners verhuizen

De incidenten zijn gemeld bij de politie. Er zijn gesprekken gevoerd met de gemeente, de politie en de woningcorporatie zonder gewenst resultaat. Ggz-cliënten hebben juist een rustige en veilige omgeving nodig. De Stichting Anton Constandse ziet geen andere oplossing dan de bewoners elders te huisvesten. De stichting heeft nog 180 andere locaties in Den Haag.