Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Drenthe gehackt door huisvrouwen

Door een lek in de website van GGZ Drenthe zijn de persoonlijke gegevens van duizenden gebruikers van een hulpforum toegankelijk geweest. Dat meldt nieuwssite Nu.nl. Inmiddels is het lek gedicht en forum gesloten.
GGZ Drenthe gehackt door huisvrouwen

Het lek op de website van de Geestelijke Gezondheidszorg Drenthe maakte de volledige database toegankelijk, aldus nu.nl. Daarbij gaat het niet om patiëntgegevens, maar wel om zeer persoonlijke informatie, die vaak tot de persoon te herleiden is. In totaal waren er 2988 mensen op het forum ingeschreven.

Hackende Huisvrouwen

Dat ontdekte een lid van het Nederlands Genootschap van Hackende Huisvrouwen dat werkt onder het pseudoniem Estelle. Mensen waren op basis van de gelekte gegevens soms ook daadwerkelijk te identificeren. Ook waren sommige mensen te herkennen aan een studentennummer dat als e-mailadres dient. Wachtwoorden waren leesbaar opgeslagen.

Fout met de database

Het lek ontstond omdat in de website een zeer basale fout met de database was gemaakt. Hierdoor vielen gegevens geautomatiseerd op te halen. Dat werd overigens wel snel ontdekt, omdat vrijwel direct het lek werd gedicht. Na confrontatie van de GGZ Drenthe werd duidelijk dat de organisatie nog niet van het probleem op de hoogte was.

Gegevens

‘Het gaat om persoonlijke gegevens, die de bezoeker van de website invult. Hierbij valt te denken aan inschrijvingen voor een nieuwsbrief, evenement of een vraag op het forum’, erkent een zegsvrouw tegenover NU.nl. ‘We betreuren de gang van zaken en doen er alles aan dit in de toekomst te voorkomen.’ (Nu.nl– Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Huisvrouwen hacken patiëntgegevens GGZ NHN

GGZ Drenthe bezuinigt voor 8,5 miljoen euro

Gegevens van 780.000 Amerikanen gehackt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.