Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGZ Friesland zet ansichtkaart in tegen suïcide

Mark van Dorresteijn
De geestelijke gezondheidszorg (ggz) Friesland gaat ansichtkaarten versturen aan mensen die in behandeling zijn geweest na een poging tot zelfdoding. Volgens Annelies de Laat van de Friese ggz is uit een Australisch onderzoek gebleken dat een dergelijke kaart zorgt dat mensen minder snel weer suïcidale gevoelens krijgen.
GGZ Friesland zet ansichtkaart in tegen suïcide

Op het kaartje staat een kleurrijke afbeelding. Op de achterkant is een tekst voorbedrukt, waaraan de behandelaar van de geadresseerde een persoonlijke boodschap toevoegt. De kaart wordt een half jaar na de behandeling naar de ex-patiënt verstuurd. GGZ Friesland heeft zo’n dertig suïcidale patiënten per jaar, van wie een “groot deel” alsnog door zelfdoding aan het einde komt.

Geen wondermiddel

Volgens De Laat is de kaart zeker geen wondermiddel. Toch denkt ze dat het helpt, al zal het maar in een paar gevallen zijn. Ze denkt niet dat mensen door de kaart juist hevig geconfronteerd worden met hun verleden. Met de ansichtkaart wil de organisatie mensen laten weten dat er aandacht voor ze blijft als dat nodig is en dat er aan ze gedacht wordt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Suïcide onder artsen opmerkelijk hoog’

‘Inspectie moet suïcide blijven volgen’

Ggz hoeft niet elke suïcide meer te melden

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Een prima idee om zo’n kaartje te sturen. Alleen zou ik zeggen, doe het om de drie maanden het eerste jaar en dan afbouwen. Na een intensieve behandeling van mij zelf werd ik nog een jaar in de gaten gehouden door middel van een vragenlijst via de pc. dit gaf toch een veilig gevoel dat er na de behandeling nog aan je gedacht wordt. Er werd ook werkelijk gereageerd als het weer iets minder goed ging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.