Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz heeft tekort van 40 miljoen

Ggz-instellingen hebben niet genoeg geld meer om te voldoen aan de zorgvraag. Samen komen ze 30 à 40 miljoen euro te kort. Dat blijkt uit een quickscan van brancheorganisatie GGZ Nederland onder ruim dertig instellingen.

Het geldtekort doet zich voral voor in de jeugdzorg. De instellingen Karakter, Acare en Curium hebben elk een wachtlijst met 200 jongeren die langer moeten wachten dan in de Treek-norm is afgesproken.

Financieel risico

De ggz-instellingen gaan ondanks het geldtekort toch door met het leveren van de noodzakelijke zorg. Maar daarbij lopen ze een groot financieel risico, omdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) instellingen per circulaire heeft gewaarschuwd dat het leveren van AWBZ-zorg zonder productieafspraak met het zorgkantoor voor eigen risico is. Plaatsvervangend directeur GGZ Nederland Goof van Gemert vindt dat het ministerie van VWS snel een einde moet maken aan de financiële onzekerheid. Anders kunnen instellingen niets anders doen dan patiëntenstops instellen.

Tekorten

Ook in andere AWBZ-sectoren komen instellingen niet uit met het budget. Ook verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties is het water tot aan de lippen gestegen. Steeds meer organisaties stellen patiëntenstops in. De tekorten doen zich vooral voor in Noord-Brabant en Limburg. Volgens het zorgkantoor CZ zijn de problemen te wijten aan de sterke vergrijzing in die regio’s. Zorgkantoren maakten twee weken geleden bekend dat ze bijna 100 miljoen euro te kort komen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Links:

Ook klantenstop in ggz

Wachtlijsten langer in ggz

NZa: geen geldgebrek in AWBZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.