In 2010 nam het aantal separaties af met 29 procent en de duur van de separaties met 72 procent.
Gesloten
GGZ inGeest startte vier jaar geleden met het project dwang en drang: het terugdringen van separeren. Inmiddels zijn 8 van de 24 separatieruimten gesloten. Het aantal eenpersoonskamers is fors uitgebreid waardoor cliënten meer privacy hebben. Medewerkers op alle gesloten opnameafdelingen hebben een de-escalatietraining gehad. Ook hebben de verpleegposten een meer open karakter gekregen. Op één gesloten opnameafdeling is de verpleegpost zelfs helemaal weggehaald.
Begeleiding
Naast het sluiten van separeerruimten, bouwkundige aanpassingen en trainingen, is met medewerking van alle betrokkenen, van personeel tot cliënten en hun familie, een instellingsbrede cultuuromslag gemaakt. Alle protocollen en procedures rondom dwangtoepassingen zijn geëvalueerd en aangescherpt. Projectleider Remy Welleman: “Agressieve of extreem angstige cliënten worden niet direct gesepareerd, maar de eerste 15 minuten bij voorkeur persoonlijk door een verpleegkundige begeleid. Meestal blijkt de ergste agressie dan voorbij en is verdere separatie niet nodig.”
Verder terug
GGZ inGeest zet het project de komende jaren voort. Vooral bij de relatief kleine groep complexe cliënten die vaak worden gesepareerd, hoopt de instelling effect te boeken. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)
Lees ook:
Igz: aantal separaties daalt met tien procent
Reade en inGeest werken samen
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.