Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ggz-instelling biedt als eerste alternatieve geneeswijzen

Redactie Zorgvisie
Ggz-instelling Lentis in Groningen biedt als eerste instelling in Nederland naast reguliere psychiatrie ook alternatieve methodes aan. Dat levert de instelling veel waardering op, maar ook kritiek van vooral de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

“Mensen kiezen bewust voor alternatieve methodes naast of in plaats van een reguliere behandeling”, zegt psychiater en grondlegger Rogier Hoenders. Lentis biedt de alternatieve methodes vooral in combinatie aan met de reguliere behandeling. De mensen die kiezen voor alternatieve geneeswijzen zijn vaker hoogopgeleid, vrouw en hebben chronische stoornissen.

Alternatieve geneeskunde

Hoenders deed zijn afstudeeronderzoek over de alternatieve geneeskunde. Uit een grote enquête onder 600 patiënten van Lentis bleek in 2003 dat een groot gedeelte al gebruik maakte van alternatieve geneeswijzen naast de reguliere behandeling. Dat had niemand verwacht. Vanuit deze kennis werd de alternatieve geneeskunde in huis gehaald.

Strenge eisen

Aan de alternatieve methodes worden net als aan de reguliere behandelingen, strenge eisen gesteld. “Sommige geneeswijzen helpen echt, zoals Sint Janskruid waarvan bewezen is dat het helpt tegen depressie. Maar er zijn ook dingen die schadelijk zijn. En we willen ervoor zorgen dat mensen uit het brede scala aan alternatieve geneeswijzen een verstandige keuze maken. We doen alles in het kader van wetenschappelijk onderzoek.” Hoenders heeft een protocol ontwikkeld om veilig en professioneel te werken met alternatieve methodes. Zo wordt elke behandeling wetenschappelijk onderzocht.

Kritiek

Lentis krijgt te maken met kritiek van vooral de Vereniging voor de Kwalzalverij. “Ik vind het goed dat die vereniging er is, want wij zijn ook tegen kwakzalverij”, zegt Hoenders. “Maar de redenering dat alle alternatieve methodes slecht zijn, daar is wetenschappelijk gezien veel tegen in te brengen.”

De integrale psychiatrie heeft volgens Hoenders de toekomst. In Nederland biedt alleen het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam alternatieve geneeswijzen aan op de kindergeneeskundeafdeling, maar in de Verenigde Staten is de integrale psychiatrie al een stuk meer ontwikkeld. “In Amerika hebben veertig medisch academische centra zich verenigd in een consortium dat samenwerkt op dit gebied. Uit onderzoek daar blijkt de aanpak succesvol.” (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Cliënten ggz zoeken vaker alternatieve behandeling

Hardere aanpak alternatieve genezers

Oncologen vinden alternatieve therapie gevaarlijk

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.