Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ggz-instellingen verzetten zich tegen 18.000+-maatregel

Vijf ggz-instellingen hebben juridische stappen gezet tegen de 18.000+-maatregel. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) zegt in een uitspraak dat de Nederlandse Zorgautoriteit op correcte wijze tarieven moet vaststellen.
Ggz-instellingen verzetten zich tegen 18.000+-maatregel

De ggz-instellingen De Viersprong, Dr. Leo Kannerhuis, Arkin, GGZ Breburg en Yulius hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de 18.000+-maatregel. Hierdoor ontvangen ggz-instellingen geen geld meer voor behandelingen die langer duren dan 18.000-minuten. De maatregel is het gevolg van een motie van de Tweede-Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Hanke Bruins Slot (CDA) in juni 2011, als reactie op de bezuinigingen van minister Edith Schippers van VWS. Zij wilden hiermee bereiken dat kwetsbare patiënten ontzien konden worden bij het heffen van een eigen bijdrage in de ggz.

Psychische stoornissen

De vijf ggz-instellingen hebben het CBb erop gewezen dat de maatregel is ingevoerd zonder behoorlijk onderzoek naar de gevolgen voor patiënten, zoals wel de bedoeling was van de indieners van de motie. Patiënten met ernstige psychische stoornissen, zoals autisme, borderline persoonlijkheidsstoornis en schizofrenie, dreigen de dupe te worden, omdat de instellingen geen geld meer krijgen voor behandelingen. Patiënten zullen daardoor terugvallen op veelal niet effectieve en ondoelmatige zorg, stellen de vijf instellingen in een persbericht: “Goedkoper zal het er niet op worden, wel slechter voor patiënten en samenleving.”

Voorzieningenrechter

Het CBb heeft in een eerste oordeel op 8 februari aangegeven dat het vreemd te vinden dat de overheidstarieven voor patiënten die langer dan 18.000 minuten behandeling nodig hebben worden gecorrigeerd, terwijl de NZa in 2011 nog het hogere tarief had onderbouwd. De voorzieningenrechter wijst een tijdelijke voorziening af, omdat het onderwerp geen spoedeisend karakter heeft. De rechter verwijst de vijf instellingen naar de NZa, die de tarieven op correcte wijze moet vaststellen. Eind maart is er een hoorzitting bij de NZa. De vijf instellingen kondigen een bodemprocedure aan als de NZa haar tarieven niet aanpast. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

De 18.000+-maatregel deugt niet

Fred Teeven twijfelt aan eigen bijdrage ggz

Gelderse gemeenten willen compensatie voor ggz

1 REACTIE

  1. 18.000 per dbc jaar is (bij 50 werkweken) 360 min per week is 6 uur, elke dag 1 uur. Gaat het over verblijfspatienten? Op zich een vreemde maatregel: heb je een chronische hartziekte en extra hulp=geld nodig, dan hoor je ook niet: sorry, het geld is op en bij ons groeit het ook niet op de rug, als het jaar is afgelopen spreken we elkaar weer (of niet). Maar in gekkenland mag alles.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.