Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘GGZ kan goedkoper’

Met het huidige ggz-budget kan meer geestelijke gezondheidszorg geleverd worden. Dat schrijven het Trimbos Instituut en het NIVEL in een rapport. De besparingen zijn mogelijk als er maatregelen worden genomen zoals het terugbrengen van het aantal sessies psychotherapie.
'GGZ kan goedkoper'

Volgens het rapport is de huidige ggz al kostenefficiënt maar valt er ondanks dat winst te pakken. Onder andere door meer in te zetten op kortdurende behandelingen, zelfmanagement en grotere therapietrouw. Ook zouden artsen minder snel pillen moeten voorschrijven bij depressieve gevoelens en moeten er meer praktijkondersteuners worden ingezet bij lichte klachten.

VWS

De organisaties keken in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid hoe de eerstelijns-ggz beter georganiseerd zou kunnen worden. Aanleiding is dat de vraag naar geestelijke gezondheidszorg en de kosten daarvan toenemen. Volgens GGZ Nederland vallen deze punten te bereiken door een betere samenwerking tussen instellingen en ziekenhuizen. ‘Daar zijn wij groot voorstander van en we onderschrijven dan ook deze aanbevelingen’, aldus een woordvoerder. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Roos Koole)

Lees meer:

Lees het rapport: Op zoek naar een kosteneffectieve Basis GGZ

Rechtszaak tegen eigen bijdrage ggz gaat door

Hoofdlijnenakkoord ggz bijna rond

Inkomen bepalend bij stoppen ggz hulp

5 REACTIES

  1. Niet alleen in de GGZ, maar zorgbreed valt er veel te besparen. De bestuurders durven er niet aan! Mijn ervaring is en daar zijn praktijkvoorbeelden van (ook van grotere organisaties) dat het budget in de zorg minstens met 5% naar beneden kan. Roept de politiek weer moord en brand PVV en SP. Zij blijven dit soort onzin maar verkopen.

  2. Lees alle reacties
  3. Lang in de GGZ gewerkt. Als ergens geld weg gegooid wordt is het wel in instellingen. Log,bureaucratisch, verdoezelend, slechte managers.
    Personeel op de vloer werkt zich slag in de rondte en lopen burn-outs op.
    Ben blij dat ik ZZP er ben.

  4. De huidige GGZ kostenefficient?
    Laat me niet lachen, ga eens kijken hoeveel medewerkers van de grote instellingen niet bezig zijn met rechtstreekse patientenzorg. Hele hordes zitten allerlei overzichten voor de verzekeraars te produceren. Loop echt de personeelslijsten een keer langs en maak dan een juist kostenoverzicht. Verder aan de productiekant de verlenge arm-constructie opheffen. Nu vaak verpleegkundigen die hoofdzakelijk de DBC vullen ipv de dure psychiateruren. Patient ziet soms niet eens een psychiater. DBC-systematiek op de helling en vergoeden van activiteiten op basis van opleidingsnivo. Dus een verpleegkundige tegen een verpleegkundigetarief. Voorkom je ook situaties mee zoals bij Europsyche. De Jomanda’s kunnen via deze constructie niet meer vergoed worden en dat lijkt me niet meer dan terecht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.