Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ggz-medewerkers ontevreden over extramuraliseren’

Uit een enquête die de Kamerfractie van de SP heeft uitgevoerd onder 1.020 ggz-medewerkers blijkt dat ruim negentig procent van hen vindt dat de zorg voor mensen is verslechterd.
‘Ggz-medewerkers ontevreden over extramuraliseren’

De extramuralisering, oftewel de afbouw van bedden in GGZ-instellingen en de opbouw van voorzieningen voor behandeling  thuis, verloopt verre van vlekkeloos volgens de ondervraagden. Maar liefst 7 op de 10 is het oneens met de stelling  dat dit zonder problemen en in een verantwoord tempo verloopt. Bijna de helft van de respondenten zegt bovendien dat de gemiddelde wachttijd voor een behandeling is toegenomen. Dit tegenover slechts 6 procent die zegt dat deze is afgenomen. Van de personen die aangeven dat de wachttijd is toegenomen, betreft het volgens 65 procent een toename oplopend tot 6 maanden en is de toename volgens bijna 9 procent zelfs meer dan zes maanden. Bijna de helft van de respondenten ziet  bovendien patiënten vaker dan voorheen terugkeren na hun behandeling. Bijna 45 procent van de ondervraagden ervaart ook dat de gemiddelde behandelduur is afgenomen.

Werkvloer

De toegankelijkheid van instellingszorg in de GGZ is volgens 68 procent van de medewerkers te beperkt geworden. Ook is volgens 79 procent van hen de bureaucratie toegenomen. Mede hierdoor zijn er volgens 72 procent van de medewerkers minder ‘handen aan het bed’ gekomen. Dit varieert van ‘wat minder’ (27 procent) tot veel minder (45 procent) collega’s op de werkvloer. Ruim 9 op de 10 personen ervaart dan ook een toename in de werkdruk. Ruim 34 procent van hen geeft aan de hoeveelheid werk niet meer aan te kunnen. Dit alles gaat volgens de personen die werkzaam zijn in de GGZ ook ten koste van de kwaliteit van zorg. Volgens ruim 88  procent heeft de werkdruk een negatieve invloed op de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt.

Stoppen

Op basis van deze uitkomsten concludeert de SP dat de extramuralisering in de ggz gestaakt moet worden. ‘Gezien de alarmerende resultaten met een toename van de werkdruk, verslechtering van de arbeidsomstandigheden en  kwaliteit van de GGZ is het verstandig de geforceerde extramuralisering van de GGZ te staken en de bezuinigingen terug te draaien. Om de toegang tot de GGZ te waarborgen zijn meer handen aan het bed nodig. De administratieve lasten moeten worden verminderd door alleen administratieve handelingen toe te staan die eenvoudig en uniform zijn en waarvan het nut  door de professionals wordt ingezien.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.