Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

GGZ Nederland protesteert tegen bezuiniging

GGZ Nederland is boos over het voornemen van minister Klink om de tarieven in de ggz met 3,5 procent te verlagen. De branche gaat “luidkeels duidelijk maken dat dit niet klopt”, zegt voorzitter Marleen Barth.

De tariefmaatregel in de geneeskundige ggz moet structureel 119 miljoen euro opleveren. Minister Klink grijpt in omdat de onverwachte groei van de ggz in 2008 bijdraagt aan de overschrijding van zijn begroting. Tot woede van GGZ Nederland. “Onze instellingen hebben niets anders gedaan dan gecontracteerde en verzekerde zorg leveren waar een grote vraag naar is”, zegt Barth.

Zorgverzekeringswet

De brancheorganisatie vraagt zich af of Klinks cijfers kloppen, aangezien de definitieve afrekeningen (nacalculaties) over 2008 nog moeten plaatsvinden. Vorig jaar is de ggz-financiering in tweeën geknipt: langdurige zorg blijft in de AWBZ, geneeskundige behandelingen zitten nu in de Zorgverzekeringswet. Barth: “Wij hebben aanwijzingen dat tegenover een overschrijding in de Zorgverzekeringswet een onderschrijding in de AWBZ staat. Dan zou het helemáál raar zijn om als reactie te bezuinigen.”

Rekening bij aanbieders

Maar de branche vindt de ingreep hoe dan ook onterecht. Barth: “Minister Klink heeft zelf vorig jaar de marktwerking geïntroduceerd. Instellingen moeten de vraag naar zich toe organiseren. Maar als ze dat doen, worden ze afgestraft.” Ze wijst erop dat naast de aanbieders twee andere partijen betrokken zijn bij de overschrijding: “De overheid heeft de groei te laag ingeschat en de zorgverzekeraars hebben de zorg ingekocht. Het is buitengewoon merkwaardig dat de rekening vervolgens geheel bij de aanbieders terechtkomt.”

Luidkeels protesteren

In de ledenvergadering van GGZ Nederland hebben de instellingen het bestuur donderdag opgeroepen om “luidkeels duidelijk te maken dat dit niet klopt, zoals we dat ook al hebben gedaan in onze brief aan VWS”, zegt Barth. Over verdere stappen kan ze nog niets zeggen. Volgende week is er overleg met het ministerie en eind juni vergadert het bestuur van GGZ Nederland. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Klink grijpt in bij tarieven ggz

Ggz: aantal mensen op wachtlijst groeit

Cao-overleg ggz loopt vast: ‘We zijn in diepe shock’

Ggz heeft groot tekort aan behandelplaatsen

Zorguitgaven met zes procent gestegen

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. de heer ab klink en mevrouw jet bussemaker moeten op nonachtief gezet worden ze maken de helen zorg kapot en ouderen en mensen met een verstandelyke beperking lyden hier onder hebben wy soms geen recht op een goed en mooi leven denhaag dor hier iets aan

  3. de heer ab klink en mevrouw jet bussemaker moeten op nonachtief gezet worden ze maken de helen zorg kapot en ouderen en mensen met een verstandelyke beperking lyden hier onder hebben wy soms geen recht op een goed en mooi leven denhaag dor hier iets aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.