Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ggz schendt privacy patiënten’

Redactie Zorgvisie
Ggz-behandelaren die bij verzekeraars dbc’s declareren met patiëntgegevens schenden hun medisch beroepsgeheim. Er is niet gegarandeerd dat verzekeraars geen misbruik maken van de privacygevoelige informatie.

Dat stelt Cindy Evers, juriste van de Universiteit Utrecht, die juridisch onderzoek deed naar privacyaspecten van het declareren met dbc’s. Evers deed haar onderzoek in opdracht van DeVrijePsych, een groep van ggz-behandelaren die verontrust zijn dat de invoering van de dbc’s de privacy van patiënten schendt.

Economisch delict

Ggz-aanbieders zijn door de invoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw) verplicht om op rekeningen aan te geven welke dbc’s patiënten hebben gekregen. Op de factuur staan de naam en de diagnose. Volgens minister Klink van VWS is dat nodig, omdat verzekeraars alleen zo kunnen controleren of de uitgaven rechtmatig zijn, zo schrijft hij 6 november aan de Tweede Kamer. Klink waarschuwt dat het niet op de juiste wijze declareren een economisch delict is.

Protocol nog niet goedgekeurd

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is akkoord met de uitwisseling van gegevens in de ggz. Het CBP stelt weliswaar dat de persoonlijke levenssfeer van patiënten wordt aangetast, maar dat dit opweegt tegen de gestelde noodzaak. Maar Evers bestrijdt dit. Ze stelt dat het verstrekken persoonsgegevens met de behandeling op gespannen voet staat met het beroepsgeheim van artsen. Patiënten moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat informatie die zij vertrouwelijk aan een hulpverlener melden, niet bij anderen bekend wordt. Het protocol dat moet garanderen dat een zorgverzekeraar de informatie niet gebruikt voor bijvoorbeeld levensverzekeringen is nog steeds niet goedgekeurd. Het ligt bij het CBP ter goedkeuring.

Arts-medisch adviseur

Voor de uitvoering van de Zvw is het helemaal niet nodig om naam en diagnose door te geven, stelt Evers. “Het is voldoende als het tarief en het aantal consulten wordt doorgegeven. Alleen de arts-medisch adviseur van de verzekeraar zou mogen controleren of de behandeling ook echt is uitgevoerd tegen het juist bedrag.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa: privacy ggz-patiënt goed gewaarborgd

CBP akkoord met ggz-declaratie

Privacy ggz-cliënten

Inspectie sluit bond met privacywaakhond

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.