Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz WNB lijdt verlies van 6 miljoen euro

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Ggz Westelijk Noord-Brabant heeft in 2016 een verlies geleden van 6 miljoen euro. Het eigen vermogen is weer negatief. ‘Stakeholders hebben vertrouwen in de te nemen maatregelen.’
Geld_Fotolia_102314980_450.jpg
Foto: Fotolia

In 2015 behaalde Ggz Westelijk Noord-Brabant nog een positief resultaat van 0,8 miljoen euro op een omzet van 75 miljoen. In 2016 is de omzet gedaald naar 69,8 miljoen euro en bedroeg het verlies 6,1 miljoen euro. Ggz WNB was net aan het opkrabbelen uit een zeer diep financieel dal. In 2010 was er een negatief eigen vermogen van maar liefs 8,2 miljoen euro. Dat was in enkele jaren omgezet in een positief eigen vermogen van 4,5 miljoen euro. Door de recente tegenvallers is het eigen vermogen is gedaald naar 1,6 miljoen euro negatief.

Zelfonderzoek omzet leidt tot miljoenenverlies

Het miljoenenverlies is voor een belangrijk deel te wijten aan de afhandeling van de jaaromzetten van 2014 en 2015. Ggz WNB heeft daarvoor 5,1 miljoen euro gereserveerd op de balans. Over de jaaromzetten 2013, 2014 en 2015 bestaat in de hele ggz al jarenlang onzekerheid. Een deel van die geleverde zorg voldeed formeel niet aan de declaratieregels. Ggz-aanbieders moeten daarom geld terugbetalen aan verzekeraars. Over 2013 is dat inmiddels gebeurd. De onderhandelingen tussen verzekeraars en ggz-aanbieders over de andere jaren verlopen vaak zeer moeizaam. Ggz-aanbieders vinden het terugbetalen oneerlijk, omdat de interpretatie van de regels achteraf met terugwerkende kracht is veranderd. Eind 2015 en onlangs in mei 2017 hebben brancheorganisaties afspraken gemaakt over de afhandeling van de jaaromzetten over voorgaande jaren. In een achtergrondartikel in Zorgvisie Magazine juni 2017 valt te lezen dat er onder ggz-aanbieders nog veel wantrouwen is over de opstelling van zorgverzekeraars.

Forse krimp van omzet

Daarnaast had Ggz WNB te maken met een forse krimp van de omzet. Het aantal personeelsleden is in 2016 met 30 fte teruggebracht tot 821. De instelling heeft in vijf jaar tijd het aantal bedden met 22 procent afgebouwd. Dat betekent dat er 122 minder bedden zijn. Door de financiële problemen is de rentelast bij Ggz WNB relatief hoog. Ook maakt de organisatie extra kosten voor de rapportages aan de bank, die vinger aan de pols houdt. Ggz staat onder ‘bijzonder beheer’ van de ABN Amro. Met het programma ‘Huis op Orde’ probeert Ggz WNB weer grip te krijgen op de financiën. Er wordt ingezet op kostenreductie, efficiënter werken en verhoging van de arbeidsproductiviteit. Voor 2017 wordt er nog gerekend op een klein verlies. In 2018 moet het resultaat weer positief zijn.

Jaarrekening goedgekeurd

Ondanks het negatief vermogen heeft de accountant een goedkeurende verklaring (met beperkingen) afgeleverd bij de jaarrekening, laat Patrick Knapen weten, lid raad van bestuur. ‘Dit weerspiegelt het vertrouwen in de genomen en te nemen maatregelen en het engagement van alle betrokken partijen om de continuïteit van onze zorg en organisatie te borgen met medewerking van alle stakeholders. Daarmee kunnen wij weer vooruitkijken en ons richten op onze zorg en bedrijfsvoering en uiteraard op de verdere afwikkelingen van de zelfonderzoeken en voorbereidingen richting horizontaal toezicht.’

Geestelijke gezondheidszorg
De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. >>Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.