Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGzE en Philips maken stressmeter

Stress is meetbaar. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van GGzE en Philips dat beschreven is in het laatste nummer van Acta Neuropsychiatrica. Een betrouwbare stressmeting kan agressief en verstorend gedrag in de psychiatrie terugdringen.
GGzE en Philips maken stressmeter

Onderzoekers bij GGZ Eindhoven (GGzE) hebben met behulp van de nieuwste techniek van Philips een objectieve stressmeter ontwikkeld. Martin Ouwerkerk van Philips Research ontwikkelde een mobiele huidweerstandmeter waardoor het voor het eerst mogelijk is in een praktijksituatie het spanningsniveau van individuen te meten. Deze meter lijkt op een soort van horloge en meet aan de binnenkant van de pols de reactie van de huid op sterke emoties.

Polsband

Vroeger konden dergelijke stresssignalen alleen met grote, vaste apparatuur gemeten worden. Omdat een testpersoon daarvoor naar het laboratorium moest, was praktijkonderzoek niet mogelijk. De polsband van Philips biedt onderzoekers een ‘mobiel testlaboratorium’ waardoor testen in de dagelijkse praktijk van een gesloten afdeling mogelijk is.

Escalaties

Uit de eerste teststudie blijkt dat de polsbanden vroegtijdig meten wanneer bij een cliënt de spanning te hoog oploopt. Een te hoge spanning is onverdraaglijk en leidt tot escalaties. De polsbanden meten bijna een uur voor een incident zeer sterke stijgingen van de stressniveaus. Dit kan cliënten helpen om voorzorgsmaatregelen te nemen of, wanneer die niet helpen, hulpverleners ruim voor een escalatie waarschuwen. Dit maakt vroegtijdig ingrijpen mogelijk.

Test

Bij de praktijktest hebben hulpverleners tussen 12 april en 12 mei 2010 van dag tot dag observaties ingevuld over hun cliënten en kleine testjes afgenomen. Tijdens deze periode droegen zowel cliënten als hulpverleners de polsband van Philips. Onderzoeker Erik Kuijpers heeft de observaties van de hulpverleners, de resultaten van de tests en de logboeken van incidenten naast de meetgegevens van de polsbanden gelegd en kon zo het verband waarnemen bij cliënten.

Onderzoek

Voor verder gebruik van deze techniek is empirisch onderzoek nodig. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen om dezelfde test uit te voeren bij een grote testgroep. Daarmee kan de betrouwbaarheid en kwaliteit van de metingen gegarandeerd worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Philips betaalde 760.000 euro smeergeld in Polen

Meest kwestbare ggz-patiënten toch ontzien

‘Goede bewegwijzering voorkomt ergernis en stress’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.