Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Googelen beter voor ouderen dan lezen

Mario Gibbels
Googelen en andere zoekactiviteiten op het web houden de hersenfuncties intact en vertragen door de leeftijd veroorzaakte mentale achteruitgang die kan uitmonden in dementie. Onderzoekers ontdekten via hersenscans dat het internet een stimulerender effect op het brein heeft dan bijvoorbeeld lezen, en dat die effecten nog merkbaar zijn nadat de computer al lang is afgezet.

Belgische krant De Morgen haalt hiervoor een onderzoek aan van de universiteit van Los Angeles (UCLA). Onderzoeksleider Gary Small “is aangetoond dat bij oudere mensen met heel weinig computerervaring zoeken op het internet de patronen van de hersenactiviteit veranderen en hun brein beter functioneert”.

Hersenscan

Small en zijn medewerkers onderzochten 24 mannen en vrouwen tussen de 55 en 78 jaar. De proefkonijnen werd eerst gevraagd om een aantal zoekopdrachten uit te voeren terwijl hun hersenen werden gescand. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de impact van een ‘websearch’ onmiddellijk merkbaar werd.

Beter dan lezen

Zoeken op het internet stimuleert zowel de hersencellen als de ‘paden’ die hen verbinden. “Online zoeken blijkt een simpele vorm van hersentraining te zijn die bij oudere volwassenen de kennis vergroot”, zegt co-onderzoekster Teena Moody. Zij gelooft dat de hersenen bij het googelen sterker worden geactiveerd dan bij het lezen van een boek omdat op het internet meerdere taken tegelijk moeten worden verricht. Als voorbeelden geeft ze het bijhouden van informatie in het eigen geheugen terwijl tegelijkertijd de informatie op het computerscherm wordt verwerkt, zowel in woord als in beeld. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.