Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Governancecode Zorg 2017

De governance zodanig inrichten zodat deze bijdraagt aan het waarborgen van goede zorg, het realiseren van de maatschappelijke doelstelling en daarmee aan het maatschappelijk vertrouwen in de zorg: dat is waar de Governancecode Zorg 2017 voor staat.
Leeuwendaal

Sinds 1 januari 2017 is de code van kracht en geldt die als lidmaatschapsverplichting voor leden van brancheorganisaties ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN. Wat betekent dit voor uw organisatie? Hoe gaat u invulling geven aan de principes van de code? De adviseurs van Leeuwendaal kunnen bestuurders en toezichthouders begeleiden in dit proces.

Zelfreflectie
Sinds de laatste zorgbrede governancecode (2010) is er veel veranderd in de opvattingen, kennis en verwachtingen over goed bestuur en toezicht, professioneel handelen en governance. Dit heeft zijn beslag gekregen in de geheel herziene governancecode zorg. Het is een richtinggevend en levend document, dat de zelfreflectie van en het gesprek over het functioneren van bestuurders en toezichthouders en hun onderlinge verhoudingen stimuleert. Men kan dus op basis van de code en de zeven principes het gesprek aan gaan.

De zeven principes:
1. Goede zorg
2. Waarden en normen
3. Invloed van belanghebbenden
4. Inrichting governance
5. Goed bestuur
6. Verantwoord toezicht
7. Continue ontwikkeling

Geen afvinklijstje
De code is uitdrukkelijk geen afvinklijstje maar formuleert op basis van de principes gedragsregels en bepalingen. Op die manier kan het weer gaan over de bedoeling van de principes en wordt het ‘voldoen om het voldoen’ iets uit het verleden.

Zorginstellingen krijgen een jaar de tijd om de code in te voeren. De statuten moeten zo nodig bij de eerstvolgende statutenwijziging, maar in ieder geval binnen twee jaar, zijn aangepast. De code stimuleert de dialoog over belangrijke thema’s als omgang met medezeggenschap, belangentegenstellingen en accreditatie. Daarnaast wordt een nieuwe conflictregeling bij conflicten tussen raad van bestuur en raad van toezicht geïntroduceerd. Hoe voert u de dialoog over deze onderwerpen in uw organisatie? Hoe krijgen de zeven principes in uw organisatie hun beslag?

De adviseurs van Leeuwendaal zijn goed bekend met de governance vraagstukken in de zorg en kennen de dynamiek tussen bestuur en toezicht. Zij kunnen u bij de implementatie en toepassing van de Governancecode Zorg 2017 van dienst zijn: heel praktisch door een check op de huidige statuten en reglementen of, breder en diepgaander, door de dialoog tussen raad van bestuur en raad van toezicht te faciliteren.

Contact en meer informatie
Marleen ten Berge is uw contactpersoon voor alle juridische vraagstukken in relatie tot de zorg.

Telefoon: 088 008 68 00/06 22 93 96 49
Email: marleen.tenberge@leeuwendaal.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.