Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Gratis wifi in de zorg is een slecht idee’

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisaties doen er geen goed aan om patiënten gratis draadloos internet aan te bieden. Dat zegt Grant Ingrams, vicevoorzitter IT-commissie van een Engelse huisartsenvereniging (BMA General Practitioners Committee).
‘Gratis wifi in de zorg is een slecht idee’
Foto: ANP - Roos Koole

Het discussiestuk waarin Ingrams zijn mening geeft, bespreekt of de National Health Service (NHS) moet investeren in gratis wifi in de zorg. Ingrams neemt het op tegen Victoria Betton, programmadirecteur mHabitat van de NHS.

Geen goed idee

Ingrams vindt het geen goed plan omdat de NHS het geld op een andere manier beter kan gebruiken. Volgens hem wordt wifi vooral gebruikt voor entertainment van medewerkers, patiënten en hun bezoekers. Daarnaast trekt wifi een bepaalde groep mensen aan die niets te zoeken heeft in een zorginstelling. ‘Zij gebruiken de toiletten, luisteren naar de radio of kijken tv, zoeken bescherming tegen de regen, enzovoort. De gratis wifi zal nog veel meer van deze mensen aantrekken. Dit kan de zorgverlening in de weg staan en slijtage van interieur verhogen.’

Verder zorgt wifi voor afleiding. Het komt regelmatig voor dat een patiënt nog even een telefoongesprek willen afronden voordat hij of zij de behandelkamer instapt, merkt Ingrams. ‘Wifi kan dat effect vergroten en zorgverlening vertragen als een patiënt nog even snel zijn Candy Crush Saga level wil afronden.’

Ook zal de NHS allerlei maatregelen moeten treffen om het netwerk veilig te houden, bepaalde websites af te schermen en de snelheid te garanderen. Al met al vindt Ingrams het niet de moeite waard om gratis wifi aan te bieden in de zorg. ‘Het geld kan wel beter gebruikt worden’, vindt hij.

Wel een goed idee

Betton ziet zijn problemen niet en denkt dat wifi kan stimuleren dat mensen van e-health gebruikmaken, hun medische gegevens bekijken en over het algemeen beter geïnformeerd zijn. Betton: ‘Steeds meer mensen hebben een telefoon, maar veel eigenaren kunnen geen databundels betalen en zijn afhankelijk van openbare wifi-netwerken.’ Zij haalt als argument ook studies aan waaruit blijkt dat patiënten betere klinische uitkomsten laten zien als zij niet verveeld zijn in ziekenhuizen. Wifi kan verveling voorkomen. Verder kan door wifi shared decision making gestimuleerd worden via apps en inzage in het medische dossier. Bovendien zullen patiënten in de toekomst steeds vaker gebruikmaken van elektronische diensten als online afspraken maken. ‘Digitaal betrokken patiënten zijn in staat om beter hun gezondheid en welzijn te managen’, concludeert Betton.

Discussie

Is (gratis) wifi in de zorg gewenst? Valt de Nederlandse situatie te vergelijken met Engeland? We horen graag uw mening.
Plaats een reactie

9 REACTIES

 1. Ik zou me niet zo snel druk maken over drommen foute mensen en de vreselijke afleiding die moderne communicatie met zich meebrengt 🙂
  Een wezenlijk ander punt en één dat veel meer hout snijdt, is dat openbare WiFi feitelijk op dit moment al achterhaald is. Voor weinig geld heb je een goed data-abonnement op je telefoon of tablet. Dat is sneller en veiliger. In de praktijk is in NL de marktpenetratie aardig richting 100%aan het gaan. Over 1-3 jaar is het echt 100%. Je mag verwachten dat er dan geen voice-bundels meer worden aangeboden. Skype, whatsapp voice en andere VOIP-varianten concurreren de klassieke audio verbinding weg. Dus gaan we eigenlijk nog alleen maar data stoken op de je mobiele devices. Dus ook ouderen schuiven daarin mee.
  Je ziet de NS ook ongelooflijke bedragen investeren in Wifi in (meestal) rijdende treinen. In de praktijk gebruikt bijna iedereen gewoon zijn of haar 4G.
  Wellicht hadden zebeter de kaartjes wat goedkoper kunnen maken.
  Bovendien is openbare WiFi per definitie erg onveilig. 

 2. Lees alle reacties
 3. De eerste volledig mobiele betaling voor TV-kijken in een Nederlands ziekenhuis geschiedde in februari 2014 in het Meander ziekenhuis. Eind 2015 hebben naar verwachting duizenden patiënten op deze manier hebben afgerekend met een geschatte transactie waarde van 1,2 miljoen euro. Een bewijs dat patiënten bereid en in staat zijn om te betalen voor extra diensten en nog wel mobiel zonder tussenkomst van pinautomaten of personeel. Dit is voor bezoekers van een ziekenhuis niet anders. De mobiele ontwikkeling biedt zoveel kansen op nieuwe verdienmodellen die de kosten van het verslijten van het interieur ruimschoots overtreffen. Ik volg de visie van Betton “dat wifi kan stimuleren dat mensen van e-health gebruik maken”. Het creëren van mobiele betrokkenheid kan een rol spelen om mensen te stimuleren tot e-health. Als daarmee ook geld verdient kan worden snijdt het mes aan twee kanten.

 4. De eerste volledig mobiele betaling voor TV-kijken in een Nederlands ziekenhuis geschiedde in februari 2014 in het Meander ziekenhuis. Eind 2015 hebben naar verwachting duizenden patiënten op deze manier hebben afgerekend met een geschatte transactie waarde van 1,2 miljoen euro. Een bewijs dat patiënten bereid en in staat zijn om te betalen voor extra diensten en nog wel mobiel zonder tussenkomst van pinautomaten of personeel. Dit is voor bezoekers van een ziekenhuis niet anders. De mobiele ontwikkeling biedt zoveel kansen op nieuwe verdienmodellen die de kosten van het verslijten van het interieur ruimschoots overtreffen. Ik volg de visie van Betton “dat wifi kan stimuleren dat mensen van e-health gebruik maken”. Het creëren van mobiele betrokkenheid kan een rol spelen om mensen te stimuleren tot e-health. Als daarmee ook geld verdient kan worden snijdt het mes aan twee kanten.

 5. De eerste volledig mobiele betaling voor TV-kijken in een Nederlands ziekenhuis geschiedde in februari 2014 in het Meander ziekenhuis. Eind 2015 hebben naar verwachting duizenden patiënten op deze manier hebben afgerekend met een geschatte transactie waarde van 1,2 miljoen euro. Een bewijs dat patiënten bereid en in staat zijn om te betalen voor extra diensten en nog wel mobiel zonder tussenkomst van pinautomaten of personeel. Dit is voor bezoekers van een ziekenhuis niet anders. De mobiele ontwikkeling biedt zoveel kansen op nieuwe verdienmodellen die de kosten van het verslijten van het interieur ruimschoots overtreffen. Ik volg de visie van Betton “dat wifi kan stimuleren dat mensen van e-health gebruik maken”. Het creëren van mobiele betrokkenheid kan een rol spelen om mensen te stimuleren tot e-health. Als daarmee ook geld verdient kan worden snijdt het mes aan twee kanten.

 6. wij hebben al jaren gratis wifi in ons ziekenhuis en ZBC.  Het is gewoon een prima service aan patienten, die moeten wachten op poli’s of opgenomen zijn in de kliniek.
  Op de poli’s lagen vroeger om dezelfde reden (vaak verouderde) tijdschriften en tegenwoordig nemen mensen smartphone of tablet mee naar  om de wachttijd te doden en daar is niets mis mee.

 7. Er zijn voor- en nadelen, maar ik vind de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen. Als je als patient moet wachten in de wachtkamer kun je beter je smartphone raadpegen dan die afgelebberde tijdschriften van een jaar oud die er liggen. Als je in het ziekenhuis ligt geeft de smartphone zeker afleiding. Het risico dat WiFi mensen aantrekt die daarvoor naar een ziekenhuis komen terwijl ze er niets te zoeken hebben lijkt mij gering. Niemand komt er voor zijn plezier, maar het is natuurlijk niet uit te sluiten. Dat is dan een schone taak voor het beveiligingspersoneel. Ziekenhuizen zijn in het algemeen moderne organisaties geworden en gaan met hun tijd mee.   

 8. Mijn ervaring is dat WIFI een verbindende factor kan zijn, foto´s uit de ´cloud´laten zien, moeder die oma met haar klein dochter laat skype. 
  Daarnaast krijg ik op basis van dit artikel meer het idee dat meneer Ingrams een opmerking heeft over hoe mensen de smartphone en tablets gebruiken. Iedereen rondom de patient verdiept in de facebookpagina of druk bezig #ikbeninhetziekenhuis #nietzoleuk twitter, instagram of snapchat post te plaatsen. 
  En toch aan de andere kant, hoe simpel kan het zijn als een van hun dan een kattenfilmpje laat zien. Vanaf die zelfde smartphone. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.