Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Green Deals zorg breiden zich steeds verder uit’

Redacteur Zorgvisie
Het aantal zorginstellingen dat een Green Deal sluit met andere partijen in een regio stijgt steeds verder. Inmiddels zijn er negen regio’s mee aan de slag gegaan en Adriaan van Engelen van het Milieu Platform Zorgsector (MPZ) denkt dat dit er meer zullen worden.
Green Deals Zorg
Foto: iStock

Op 1 maart ondertekenden vijf zorgorganisaties in en rondom Eindhoven de Green Deal Gezondheidssector Eindhoven. Daarin hebben ze met elkaar afgesproken de komende drie jaar te proberen hun milieuprestaties te verbeteren. Zo gaan ze duurzame maatregelen nemen op het gebied van energie, water, afval, grondstoffen en voedselverspilling. Daarbij wordt samengewerkt met de gemeente Eindhoven, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, stichting DOE en het MPZ. De deal maakt onderdeel uit van de Green Deal Nederland op weg naar Duurzame Zorg.

Uitbreiding Green Deals

‘De Green Deal Nederland op weg naar Duurzame Zorg is een groeiend proces’, zegt Van Engelen, die vanuit het MPZ alle deals overziet. ‘Er zijn nu negen regio’s lokaal mee aan de slag gegaan, maar via het MPZ wordt het aantal deelnemende regio’s steeds groter.’ Volgens het MPZ werken er in 2018 ruim 135 partijen aan de deal voor de zorg, die in 2015 door 54 partijen werd ondertekend. Omdat de deal een looptijd van drie jaar had, lopen de huidige afspraken dit jaar af. ‘Nu blijkt dat duurzaamheid echt iets van deze tijd is. Daarom wordt er gekeken naar vervolgafspraken, voor als de huidige deal is afgelopen. Het ziet er zeker naar uit dat er een vervolg komt.’ Het streven is dat voorjaar 2018 twee routekaarten op tafel liggen één voor de cure en één voor de care. Daarna zal met de bestuurders van alle zorgkoepels aan een plan van aanpak gewerkt worden voor een landelijke ‘Green Deal 2.0’ voor 2019-2021.

Doelstelling Green Deals

De doelstelling van de Green Deal was om ervoor te zorgen dat 80 procent van de ziekenhuizen eind 2018 een begin heeft gemaakt met het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Van de overige zorgaanbieders zou de helft zich hier eind van het jaar mee bezig moeten houden volgens de deal. ‘Van de ziekenhuizen is dit bij meer dan de helft gelukt, tot nu toe. Voor de care denk ik dat we de doelstelling niet gaan halen. De zorg wordt al belast met heel veel vragen. Zolang de omgeving niet van hen eist dat ze zich met duurzaamheid bezighouden, is het voor een bestuurder heel makkelijk om er niks mee te doen.’ Bij de Green Deals is het vaak een gemeente die zorgaanbieders uitnodigt om mee te doen, vertelt van Engelen. ‘Daardoor haken de zorgorganisaties aan en pakken ze het op. Door de regionale aanpak spreken ze ook met collega-instellingen die ze normaal niet tegenkomen, dat leidt tot kennisuitwisseling.’

Toekomst Green Deals

Van Engelen is optimistisch over de toekomst van de Green Deal. ‘Ik denk dat er de komende jaren nog veel gaat gebeuren op dit gebied. We zien dat ook brancheorganisaties in de zorg inmiddels bij meedenken over het vervolg op de green deal, dus dat het op bestuursniveau wordt opgepakt’, legt hij uit. Een werkgroep van de green deal is daarnaast bezig om een toekomstagenda op te stellen. ‘We schetsen daarin hoe een instelling er over tien jaar uit kan zien. Daarvoor is ook nu actie nodig, want elke CV-ketel die je nu vervangt, staat er nog 15 jaar en als we van het gas af willen, dan moeten we dat nu al gaan oppakken. We praten met het ministerie van VWS over wat zij kunnen doen, want we hebben hen hierbij nodig. Het thema is nieuw voor veel mensen, maar ik zie wel dat het wordt opgepakt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.