Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grip op je Dip zorgt voor afname angst- en depressieklachten

Mark van Dorresteijn
De digitale groepscursus Grip op je Dip zorgt voor afname van angst- en depressieklachten. Dat blijkt uit de eerste Nederlandse gerandomiseerde onderzoek naar een online groepsinterventie voor jongeren met depressie.
Grip op je Dip zorgt voor afname angst- en depressieklachten

Naast afname van klachten, ervaren de jongeren ook een toename van hun ‘grip op het leven’. Bovendien houdt de verbetering bij de cursisten stand na zes maanden, zo stellen de onderzoekers.

Groepscursus

Grip op je dip is een online groepscursus, gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie, voor jongeren van 16 t/m 25 jaar met depressieklachten. De cursus wordt begeleid door getrainde ggz-preventiewerkers. De cursus lijkt niet meer begeleidingstijd per persoon te kosten dan individuele online zelfhulp met minimale begeleiding. Het relatief grote effect dat is gevonden op depressie, hangt mogelijk samen met de sociale steun van de participanten onderling, bovenop de begeleiding van de cursusleider.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd bij 244 jongeren met subklinische tot matige depressie, waarbij de helft de online groepscursus volgde en de andere helft op de wachtlijst stond. Jongeren konden anoniem deelnemen aan de cursus.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stock xchng )

Lees meer:

Onderzoek Grip op je Dip (PDF)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.