Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GroenLinks beoogt aparte SEH voor senioren

Senioren met een acute medische zorgvraag moeten terecht kunnen op een aparte eerste hulppost voor ouderen, als onderdeel van een ziekenhuis of een verpleeghuis. Daar kunnen ze beter geholpen worden door specialisten, daarnaast wordt de druk verlicht op de gewone spoedeisende hulp.Dat stelt GroenLinks, aldus het Algemeen Dagblad.
ellemeetANPREMKO DE WAAL400.jpg
ANP Remko de Waal - Foto: ANP Remko de Waal

Mede door kabinetsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen, is de druk op de eerste hulpposten toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat vooral kwetsbare ouderen veel tijd opeisen van zorgpersoneel. Cijfers geven aan dat 14 procent van de bezoekers aan de spoedeisende hulp nu tussen de 65 en 74 jaar is, en 19 procent ouder dan 75 jaar.

Ellemeet
Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) ziet in ouderenposten een goede oplossing voor de huidige problemen. In het AD zegt ze: ‘Senioren worden er geholpen door specialisten ouderenzorg en door geriatrisch verpleegkundigen. Zo voorkomen we dat ouderen onnodig lange rondgangen moeten maken door het ziekenhuis. Want we weten: eenmaal in het ziekenhuis is het lastig voor ouderen om er nog uit te komen.’

Ouderenpost
Op deze ouderenposten zijn, als het aan GroenLinks ligt, ook bedden beschikbaar waar mensen tijdelijk kunnen verblijven. Ellemeet: ‘Met ouderenposten helpen we niet alleen de ouderen beter, we verlichten ook de druk op de gewone spoedeisende hulp waardoor iedereen sneller geholpen kan worden.’ Vanmorgen praat de Tweede Kamer over de spoedzorg die in gevaar komt door overvolle eerstehulpposten.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.