Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Groot tekort aan handchirurgen

Mark van Dorresteijn
De kwaliteit van de behandeling van hand- en polsletsel op de spoedeisende hulp (SEH) in Nederlandse ziekenhuizen laat ernstig te wensen over. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) in een gezamenlijke verklaring.
Groot tekort aan handchirurgen

Aanleiding is een analyse van de letselschades aan hand en pols door de grootste medisch aansprakelijkheidsverzekeraar van Nederland, zoals recent gepubliceerd in de European Journal of Hand Surgery. Er werden 743 claims geregistreerd, meestal naar aanleiding van een gemiste diagnose of onzorgvuldige behandeling. Dit heeft niet alleen grote financiële gevolgen, maar leidt tevens tot een hoog ziekteverzuim en soms blijvende invaliditeit.

Tekort van negentig handchirurgen

Momenteel zijn er slechts veertig handchirurgen in Nederland werkzaam. Het merendeel van deze handchirurgen heeft als basisspecialisme de plastische chirurgie. De schatting is dat er zo’n 130 handchirurgen nodig zijn om adequate zorg te kunnen leveren. “Ongeveer een op de vijf van de hand- en polsletsels op de SEH moet worden gezien door een handchirurg”, stelt Jan van Loon, als handchirurg werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. “Het is een goede zaak dat meer ziekenhuizen de laatste jaren gebruikmaken van speciaal opgeleide spoedeisendehulp-artsen. Maar er zal structureel meer aandacht moeten worden besteed aan het herkennen van letsels, die behandeling door een ervaren handchirurg vereisen. Op deze wijze kan de kwaliteit van de behandeling worden verbeterd en kan ook blijvend letsel en het aantal claims sterk worden verminderd.”

Onervaren artsen

In Nederland hebben vijftien tot twintig procent van de patiënten die op de SEH belanden een handletsel, waarvan vijf procent moet worden geopereerd. In veel ziekenhuizen staan onervaren artsen op de SEH. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zestig procent van de patiënten die een claim indienden door een arts in opleiding op de SEH werden gezien. Opvallend was ook dat driekwart van de gemiste zenuw- of peesdoorsnijdingen werden beoordeeld door een arts in opleiding. In de meeste gevallen betrof dit een arts in opleiding tot algemeen chirurg.

Claims

Uit een onderzoek van medisch aansprakelijkheidsverzekeraar MediRisk naar claims als gevolg van hand- en polsletsel in de afgelopen vijftien jaar blijkt dat 65 procent van de claims behandelingen op de SEH betreft. De top drie van ingediende claims betrof klachten over de behandeling van polsbreuken (22 procent), snijwonden aan hand en pols (negentien procent) en gebroken vingers (veertien procent). De meeste klachten betreffen onzorgvuldige behandeling (35%) en een gemiste diagnose (34 procent). (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ziekenhuizen nog steeds tekort aan mdl-artsen

Tekort aan specialisten in Vlietlandziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Goed dat de Ned Ver voor Handchir dit in onder de aandacht brengt! De resultaten zijn schokkend.
    Het zou verstandig zijn ook uit te zoeken hoe het met de electieve handchirurgie zit voor wat betreft de kunde, bij- en nascholing en opleidingsniveau in de handchirurgie.
    Kwaliteit van zorg zou voorop moeten staan richting patienten en vanuit de ziekenhuisbesturen.
    Naar mijn mening is handchirurgie een sterk onderschat specialisme waarvan de nadelige uitkomsten bij patienten van verkeerd gestelde diagnosen en daarmee behandelingen of de juist gestelde diagnose met een verkeerde behandeling zeer ernstige gevolgen hebben voor het allerdaagse functioneren van de patient.
    Voor een blinde darmoperatie gaat u toch ook niet naar een dermatoloog?
    Minister Klink cq. zijn opvolger, ziekenhuisbesturen en verzekeraars: met de kennis die u nu heeft kunnen nemen van de zeer verontrustende kwaliteit van zorg die wordt verleend aan patienten door niet-plastisch chirurgen / handchirurgen bent u nu mede verantwoordelijk geworden voor de zorg van de handchirurgische patient. De patient dient adequaat behandeld te worden. Het om wille van DBCs scoren op SEH patienten de patient niet door een handchirurg/plastisch chirurg te laten beoordelen is not done! Het ongesuperviseerd (daadwerkelijk op de werkvloer supervisie!!!!!) van arts assistenten is ver en ver beneden peil!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.