Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot tekort bij tanteLouise

Zorginstelling tanteLouise (voorheen Savelanden en Zorgthuys) kampt met een onverwacht tekort op de exploitatie van 'enkele tonnen', meldt regionaal dagblad BN/De Stem. Oorzaak: te weinig cliënten in verpleeghuis ABG.

Directeur Jef Pelgrims in BN/De Stem: “Na de opening van het nieuwe verpleeghuis Stuijvenburgh (van concurrent Vivensis, FI) zijn er bij ons ongeveer tien bedden leeg komen te staan. Daarnaast hebben we ook capaciteit over bij de dagbehandeling en -verzorging.”

Geen verlenging

Inmiddels zijn er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het huishoudboekje van tanteLouise eind van dit jaar weer op orde is. Zo worden huisartsen en andere ‘verwijzers’ nadrukkelijk gewezen op de beschikbaarheid van verpleeghuisbedden. Daarnaast worden tijdelijke contracten van medewerkers niet verlengd.

Thuiszorgcontracten

Met de komst van de WMO heeft het tekort niet zo veel te maken, zegt Pelgrims in BN/De Stem. “Wij hebben inderdaad laag ingeschreven om in aanmerking te komen voor thuiszorgcontracten van de gemeente. Maar dat was ingecalculeerd bij het opstellen van de begroting voor dit jaar.”

Niet kostendekkend

Wat wel een onvoorzien probleem is, is de veranderde indicatiestelling. Veel meer mensen krijgen sinds de introductie van de WMO lichtere (en dus goedkopere) hulp toegewezen. Thuiszorginstellingen kunnen daardoor het personeel ‘niet kostendekkend’ meer inzetten en zoeken hun heil bij de goedkopere en minder gekwalificeerde alphahulpen.

Acties

Door een recente wervingsactie heeft tanteLouise nu voldoende alphahulpen, zegt directeur Jef Pelgrims. Als het lichter indiceren de komende tijd aanhoudt, ontstaat een overschot aan dure medewerkers. “Dan zullen acties volgen om het personeelsbestand in overeenstemming te brengen met de nieuwe werkelijkheid.”

Sponsor

Welke acties, is nog onbekend. Maar bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar worden alle kostenposten in ieder geval nog eens onder de loep genomen. Of de zorginstelling het jazzweekend en de professionele basketbalclub Giants financieel in 2008 nog ondersteunt, is de vraag. Volgens Pelgrims is het doel van het sponsorbeleid van de instelling zowat bereikt. “Iedereen weet wat tanteLouise is en wat ze doet.” (BN/De Stem)

Lees ook:

OR tanteLouise vertrekt na ‘gesteggel’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.