Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote risico’s in particuliere jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg maakt zich zorgen over de risico’s in de particuliere jeugdzorg. Omdat het particuliere jeugdzorgaanbod niet onder de Wet op de jeugdzorg valt en evenmin onder het toezicht van de Inspectie Jeugdzorg, zijn de risico’s volgens de Inspectie Jeugdzorg onaanvaardbaar.
Grote risico’s in particuliere jeugdzorg

De Inspectie signaleert een toename van het particuliere zorgaanbod voor jongeren. Voor zover bekend telt Nederland minstens honderd organisaties met een particulier zorgaanbod voor jongeren in een huiselijke setting. Daarnaast zijn er ook nog boerderijen met een particulier zorgaanbod voor deze groep. Van dit aanbod wordt gebruikgemaakt door bureaus jeugdzorg, bij wijze van overbrugging van wachtlijsten, door reguliere jeugdzorgaanbieders die jongeren ‘doorplaatsen’ naar een particuliere instelling, bij wijze van ‘onderaannemerschap’, en op grond van de beschikbaarheid van een persoonsgebonden budget (pgb).

Inspectie Jeugdzorg

Volgens de Inspectie Jeugdzorg zijn er geen waarborgen dat de particuliere jeugdzorg van voldoende verantwoord, veilig en deskundig niveau is. De inspectie meent dan ook dat er bij het particuliere aanbod sprake is van onaanvaardbare risico’s voor jongeren die zorg nodig hebben.

Passende crisiszorg

Het plaatsen van jongeren bij particuliere zorgaanbieders lijkt volgens de inspectie vooral een gevolg te zijn van het ontbreken van voldoende capaciteit in de reguliere jeugdzorg en het gebrek aan passende crisiszorg.

Registratieplicht

De Inspectie Jeugdzorg bepleit een systeem van wettelijke kwaliteitseisen en onafhankelijk toezicht voor alle zorg die in georganiseerd verband aan jongeren wordt geboden. Daarom moet volgens de Inspectie een registratieplicht ingevoerd worden, in combinatie met een systeem van toelating en verwijdering van organisaties met een particulier zorgaanbod. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bureaus Jeugdzorg te traag met indicaties

Jeugdzorg Noord-Brabant kiest voor Carebase

Nederlandse software bij Duistse jeugdzorg

Risicosignalering in jeugdzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.