Ziekenhuizen concurreren vooral in de Randstad. Met name in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kunnen patiënten kiezen uit meerdere ziekenhuizen. Maar veertig procent van de patiënten kiest daar voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Landelijk ligt dit percentage op zestig.
Marktaandelen verschuiven met 15 procent
Tussen ziekenhuizen 2004 en 2008 zijn er verschuivingen in marktaandeel geweest van wel vijftien procent. De verschuivingen zijn het grootst bij de specialismen met veel planbare zorg, zoals orthopedie, dermatologie en oogheelkunde.
Grote ziekenhuizen winnen marktaandeel
Opvallend is dat negen ziekenhuizen sinds 2004 hun marktaandeel hebben weten te vergroten. Zes daarvan zijn grote ziekenhuizen. Elf ziekenhuizen verliezen juist elk jaar marktaandeel: zes kleine en vijf grote. De impact van de opkomst van zelfstandige behandelcentra (zbc’s) is niet meegenomen.
Toename arbeidsproductiviteit vermindert fors
Een andere bevinding is dat de toename van de arbeidsproductiviteit in 2008 abrupt is gestopt. Van 2004 tot 2008 is deze gemiddeld gestegen met 2,9 procent per jaar. Vooral 2007 was met negen procent een uitschieter. In 2008 bedroeg de toename nog maar 1,2 procent.
Investeren in mensen en kapitaal
Als verklaring wijst de NVZ dat er geen rek meer zit in organisatorische veranderingen om meer polikliniekbezoeken en opnames te realiseren met bestaand personeel en kapitaal. Om in de toekomst groei te realiseren zal er moeten worden geïnvesteerd in meer mensen en kapitaal. Dat staat op gespannen voet met de bezuinigingen die minister Klink wil realiseren.
Grote ziekenhuizen efficiënter
Verder valt op dat de productiviteitsgroei het sterkst is bij grote ziekenhuizen. Zij groeien gemiddeld 3,3 procent per jaar, terwijl kleine ziekenhuizen maar met 2,0 procent groeien. (Zorgvisie – Bart Kiers)
Ziekenhuizen riskeren verlies marktaandeel
‘Groei umc’s gaat ten koste van andere ziekenhuizen’
Arbeidsproductiviteit in ziekenhuizen stijgt
Het CBS over arbeidsproductiviteit