Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote ziekenhuizen groeien sneller dan kleine

Het marktaandeel van grote ziekenhuizen groeit sneller dan dat van kleine. De toename van de arbeidsproductiviteit in ziekenhuizen is in 2008 abrupt verminderd. Dat concludeert de NVZ vereniging van ziekenhuizen in het brancherapport algemene ziekenhuizen 2009 dat gisteren is gepubliceerd.

Ziekenhuizen concurreren vooral in de Randstad. Met name in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kunnen patiënten kiezen uit meerdere ziekenhuizen. Maar veertig procent van de patiënten kiest daar voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Landelijk ligt dit percentage op zestig.

Marktaandelen verschuiven met 15 procent

Tussen ziekenhuizen 2004 en 2008 zijn er verschuivingen in marktaandeel geweest van wel vijftien procent. De verschuivingen zijn het grootst bij de specialismen met veel planbare zorg, zoals orthopedie, dermatologie en oogheelkunde.

Grote ziekenhuizen winnen marktaandeel

Opvallend is dat negen ziekenhuizen sinds 2004 hun marktaandeel hebben weten te vergroten. Zes daarvan zijn grote ziekenhuizen. Elf ziekenhuizen verliezen juist elk jaar marktaandeel: zes kleine en vijf grote. De impact van de opkomst van zelfstandige behandelcentra (zbc’s) is niet meegenomen.

Toename arbeidsproductiviteit vermindert fors

Een andere bevinding is dat de toename van de arbeidsproductiviteit in 2008 abrupt is gestopt. Van 2004 tot 2008 is deze gemiddeld gestegen met 2,9 procent per jaar. Vooral 2007 was met negen procent een uitschieter. In 2008 bedroeg de toename nog maar 1,2 procent.

Investeren in mensen en kapitaal

Als verklaring wijst de NVZ dat er geen rek meer zit in organisatorische veranderingen om meer polikliniekbezoeken en opnames te realiseren met bestaand personeel en kapitaal. Om in de toekomst groei te realiseren zal er moeten worden geïnvesteerd in meer mensen en kapitaal. Dat staat op gespannen voet met de bezuinigingen die minister Klink wil realiseren.

Grote ziekenhuizen efficiënter

Verder valt op dat de productiviteitsgroei het sterkst is bij grote ziekenhuizen. Zij groeien gemiddeld 3,3 procent per jaar, terwijl kleine ziekenhuizen maar met 2,0 procent groeien. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Ziekenhuizen riskeren verlies marktaandeel

‘Groei umc’s gaat ten koste van andere ziekenhuizen’

Arbeidsproductiviteit in ziekenhuizen stijgt

Het CBS over arbeidsproductiviteit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.