Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gunning: ‘niet machtig maar zichtbaar’

De machtigste vrouw in de gezondheidszorg vindt macht een beetje een moeilijk woord. “Door mijn voorzitterschap bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) ben ik vooral veel zichtbaarder geworden, dat is aan die functie verbonden”, aldus Louise Gunning.
Gunning: ‘niet machtig maar zichtbaar’

Gunning is blij dat maandblad Opzij haar heeft uitgeroepen tot machtigste vrouw in de gezondheidzorg, maar hecht er niet te veel waarde aan. “We leven in een tijd waarin ranglijstjes het publieke debat domineren. De waarde van dit soort lijstjes betwijfel ik. Hoe meet je hoe machtig iemand is? En wat zijn daar de criteria voor?”

Vrouwelijke bestuurders

In de discussie over vrouwen op hoge maatschappelijke posities, neemt Gunning stelling in tegen voorkeursbehandeling voor vrouwen. “Een quota voor vrouwelijke bestuurders komt een organisatie volgens mij niet ten goede. Een organisatie moet gewoon voor de beste bestuurder gaan. Ik vind echter wel dat in sommige sectoren van de economie vrouwelijke beslissers zijn ondervertegenwoordigd.”

Topvrouwen gezondheidszorg

Volgens Gunning is de gezondheidszorg een voorbeeld van een wereld waar het wel goed gesteld is met het aantal vrouwen aan de top. Dat is volgens de hoogleraar sociale geneeskunde historisch zo gegroeid. “Vroeger, toen artsen nog allemaal mannen en verpleegkundigen allemaal vrouw waren, had je al heel krachtige hoofdverpleegkundigen. Hierdoor is in de gezondheidszorg de vrouwelijke manager veel eerder en dieper doorgedrongen dan in sommige andere sectoren.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Louise Gunning machtigste in gezondheidszorg

Gunning: ‘Klink moet meer doen aan preventie’

Louise Gunning-Schepers naar DSM

Louise Gunning nieuwe voorzitter NFU

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.