Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Haagse regio heeft eindelijk beddenplan

Ziekenhuizen in de Haagse regio gaan 1000 bedden schrappen om de capaciteit naar normale proporties terug te brengen.

Geen harde afspraken

Daarnaast ondergaan de ziekenhuizen ingrijpende verbouwingen en wordt het merendeel van de kamers eenpersoons. Harde afspraken over het afstoten van functies om daarmee de zorg goedkoper te maken, zijn niet gemaakt. De ziekenhuizen van het zogenoemde A12 consortium ‘verkennen de mogelijkheden tot verdere profilering’. Dit blijkt uit de ‘Rapportage ziekenhuisplan Groot Den Haag’ dat het Bronovo, het Lange Land ziekenhuis, het Hagaziekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden en verzekeraars Azivo en Delta Lloyd OHRA vorige week vrijdag hebben aangeboden aan minister Klink.

Zorg kan goedkoper

Na twee jaar onderhandelen onder leiding van oud-ziekenhuisdirecteur René Peters hebben de vier ziekenhuizen nu eindelijk overeenstemming bereikt. Het plan had er een jaar geleden al moeten liggen. Volgens de verzekeraars kon de zorg in de regio Den Haag tot 35 miljoen goedkoper. Daarvoor zouden 350 bedden weg moeten en moest er een duidelijke taakverdeling komen tussen de ziekenhuizen.

René Peters is niet verbaasd dat de onderhandelingen zo lang hebben geduurd. Peters: Ziekenhuizen zijn grote, complexe organisaties, dan duurt de besluitvorming lang. Volgens Peters zien de ziekenhuizen het belang van sanering en modernisering steeds meer in: “Met een compacte kliniek van hoge kwaliteit ben je veel concurrerender.” Een nadrukkelijke eis van de verzekeraars was dat de ziekenhuizen ‘humaner’ zouden worden. Dat lukt goed: tenminste 60 procent van de kamers wordt eenpersoons. Het Bronovo streeft naar 80 procent en het MCH wil op de locatie Antoniushove in Leidschendam zelfs geen enkele meerpersoonskamer meer.

Dwarsligger

Medisch Centrum Haaglanden heeft lang dwarsgelegen omdat het in eerste instantie niets zag in het plan. Nu heeft het er toch mee ingestemd. Dat komt volgens woordvoerder Jan Willem Bloemen vooral omdat het MCH mogelijk ziekenhuisfuncties zou moeten afstoten. Daar wordt nu niet meer over gerept. Bloemen: “Wij kunnen nu de spoedeisende hulp, de intensive care en hartbewaking op alle locaties open houden en kunnen daar in gaan investeren.”

Ook de beddenreductie is geen struikelblok meer omdat het met de komende verandering in budgetstructuur voor ziekenhuizen betaald gaan worden voor het aantal patiënten dat ze helpen en niet meer voor het aantal bedden.

Het Hagaziekenhuis heeft een deel van de reductie al doorgevoerd en vormt de locaties Sportlaan en het Julianakinderziekenhuis om tot ambulant electief centrum. Met veel eenpersoonskamers. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Links

Ziekenhuis Bronovo

’t Lange Land Ziekenhuis

Medisch Centrum Haaglanden

HagaZiekenhuis

Lees ook:

‘Ziekenhuiszorg Den Haag kan 35 miljoen goedkoper’

Ziekenhuizen vormen A12-combinatie

Strategische alliantie: haaglanden omhelst regio

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.