Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hackathon GGZ Oost Brabant levert beloftevolle prototypes op

Een Hackathon van GGZ Oost Brabant heeft twee beloftevolle applicaties opgeleverd: een webapplicatie om het persoonsbeeld van een cliënt te visualiseren en een app om cliënten, naasten en medewerkers te laten participeren in beleidsontwikkeling.
epd.jpeg

Het innovatienetwerk Gideonsbende organiseerde deze Hackathon in Boekel op 9 en 10 december jl. Twee teams van software- en websiteontwikkelaars gingen belangeloos aan de slag om ICT-gerelateerde producten te ontwikkelen die de zorg voor onze cliënten verbeteren.

Hackers
Esmay Haacke en Inge verhagen – van het specialistisch zorgcircuit LVB-P (lichte verstandelijke beperking in combinatie met een psychiatrische aandoening) – zijn erg verrast door het resultaat dat de hackers in twee dagen opleverden. ‘Zij snapten de essentie waar we heen wilden. Een mooie basis is gelegd, we gaan nu samen aan de slag met de doorontwikkeling.’

FACT-teams
In de webapplicatie is het persoonsbeeld van de cliënt visueel weergegeven, als blaadjes van een bloem. Naast de psychiatrie en zorgverlening zijn talenten en wensen van de cliënt te zien. ‘Door verder te kijken dan iemands ziekte en beperkingen wordt het complete persoonsbeeld de basis voor de behandeling.’ Deze innovatie kan voor veel zorgonderdelen van toegevoegde waarde zijn, bijvoorbeeld FACT-teams en crisisafdelingen.

Participatie App
Met de participatie app kan de mening gepeild worden van cliënten, naasten en medewerkers over bepaalde thema’s. Daarnaast geeft deze app cliënten, familie en medewerkers de mogelijkheid om op eigen initiatief een reactie of verbetervoorstel aan GGZ Oost Brabant te sturen. Via de app op de smartphone kan één vraag of een klein aantal vragen worden voorgelegd, aan een beperkte of aan een grote groep mensen, al naar gelang het onderwerp. De app gaat ondersteunend werken aan het participatieproces dat GGZ Oost Brabant een aantal jaren geleden in gang heeft gezet om cliënten, familie en naasten en medewerkers intensief te betrekken bij het maken van nieuw beleid. Dat is toen ZOEMEN genoemd, een afkorting van Zorg, Ondersteuning, Ervaringsdeskundigheid, Medezeggenschap en Netwerkpartners. De app heeft dan ook de toepasselijke titel ‘Zoemer’ meegekregen.

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.