Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

HagaZiekenhuis gebruikt vitaliserend daglicht

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft bij het vernieuwen van het ziekenhuis rekening gehouden met vitaliserend daglicht. In de centrale zitruimte van de hartafdeling is gezorgd voor weldadig daglicht door het toepassen van Solatube daglichtsystemen.
HagaZiekenhuis

In het HagaZiekenhuis staat de mens centraal en wordt volop gewerkt aan betere zorg en een gezonde omgeving. Bij de vernieuwing van de hartafdeling in 2013 is gekeken wat men kon doen voor patiënten en de zorgomgeving. Er is gekozen om de ruimtes lichter en kleurrijker te maken, alsook huiselijker. In de zorg speelt daglicht hierbij een grote rol. Immers, daglicht heeft een vitaliserende en rustgevende werking op de mens, zowel lichamelijk als geestelijk.

Binnenklimaat

Om extra daglicht te creëren heeft het HagaZiekenhuis besloten om Solatubes met een doorsnede van 53 cm in te bouwen. De Solatubes transporteren, met reflecteren buizen, het daglicht vanaf het dak naar het werkstation en de zitruimte. Het systeem heeft daarnaast als positieve eigenschap dat het isolerend werkt. Voor de klimaatbeheersing en energiezuinigheid in ziekenhuizen is dit een groot pluspunt. Door een goed binnenklimaat kan namelijk verspreiding van infectieziekten worden voorkomen. Bovendien houdt het de thermische behaaglijkheid op peil.

Werkstation

Unithoofd van de CCU Tjitske Meter vertelt: ‘Het werkstation van het personeel staat in het midden van de afdeling, met daar omheen de zitruimte. Er zijn geen directe raampartijen aanwezig, daarom zijn diverse Solatubes geplaatst. Ik merk dat mensen graag in deze ruimtes verblijven. De extra toevoeging van daglicht wordt als positief ervaren, ook door het personeel.’

 

Zorgvisie organiseert voor het eerst het congres Facility Management in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.