Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

HagaZiekenhuis installeert MedEye

Het HagaZiekenhuis heeft ziekenhuisbreed gekozen voor het MedEye medicatieveiligheidssyteem. MedEye verifieert alle medicatie vlak voor toediening aan de patiënt. Het stelt verpleegkundigen in staat medicatie automatisch te verifiëren aan het bed en het verhoogt de veiligheid bij het toedienen van de medicatie van de patiënt.
medeye.jpeg

De verpleegkundige maakt bij de medicatieronde gebruik van een verrijdbare computer (COW). Op de COW staat een speciaal door MedEye ontwikkelde scanner. Hiermee scant de verpleegkundige de medicatie van de patiënt. Het apparaat verifieert of het om de juiste medicatie gaat. Zo wordt gegarandeerd dat patiënten de juiste medicijnen, in de juiste dosering en op het juiste moment krijgen toegediend. Het systeem wordt medio april 2017 in gebruik genomen.

Medicatieveiligheid
Eind december ondertekenden het HagaZiekenhuis en MedEye een samenwerkingscontract om het innovatieve systeem ziekenhuisbreed uit te rollen. Hiermee kiest het ziekenhuis voor het optimaliseren van de medicatieveiligheid.

Marjolein Tasche, directievoorzitter HagaZiekenhuis: ‘Medicatieveiligheid is een belangrijk thema in ons ziekenhuis. Een verkeerde medicatietoediening kan grote gevolgen hebben voor de patiënt. In ons ziekenhuis bestaan meerdere initiatieven om dit te voorkomen.’ Ziekenhuisapotheker Joris Uges vult aan: ‘Met MedEye sluiten we het laatste stukje van de medicatieketen in het ziekenhuis. Hierdoor is de medicatieveiligheid van dokter tot aan de patiënt geborgd.’

Kwetsbare stap
‘Betere medicatieveiligheid en het daadwerkelijk stoppen van fouten aan het bed is onze missie,’ aldus Gauti Reynisson, CEO van MedEye. ‘Ons medicatieveiligheidssysteem zorgt aantoonbaar voor een aanzienlijke vermindering van het aantal medicatiefouten en zorgt daarnaast voor een efficiencyverbetering. Steeds meer ziekenhuizen realiseren zich dat het toedienen van medicatie de meest kwetsbare stap in het medicatieproces is. Zij kiezen er nu actief voor om deze fouten te stoppen door medicatie aan het bed te controleren.’

Dossier patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.