Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hans Hagoort start Med4you.nl

Voormalig zorg-ict bestuurder Hans Hagoort start oktober het bedrijf Med4You.nl. Med4You.nl richt zich op het verbeteren van de regie van de patiënt binnen zijn of haar eigen zorgomgeving.
slot400.jpg

Hans Hagoort was tien jaar bestuurslid van IHE-Nederland, een organisatie die het delen van medische informatie tussen verschillende zorginstellingen stimuleert en technisch mogelijk maakt dankzij de ontwikkeling van open standaarden. Daarnaast was hij vijftien jaar directeur van een zorg-ict-leverancier. Met de oprichting van Med4You.nl wil hij een bijdrage leveren aan het behalen van  een belangrijke doelstelling van de overheid. Namelijk dat in 2020 iedere patiënt door middel van een eigen zorgregister zelf moet kunnen bepalen welke zorgprofessionals toegang krijgen tot welke informatie.

Niet uitwisselbaar
‘Voor het zo ver is, moet er nog veel gebeuren. Veel zorg-ict-systemen en e-health-toepassingen dienen op elkaar afgestemd te worden, hetgeen het delen van informatie in een zorgregister van een patiënt mogelijk moet maken’, zegt Hagoort. ‘Ik heb dit zelf het afgelopen jaar aan den lijve ondervonden. Toen ik ziek was en door verschillende medische instellingen werd onderzocht, bleken onderzoeksgegevens niet uitwisselbaar te zijn en moesten onderzoeken opnieuw worden uitgevoerd.’

Aanpak
De aanpak van Med4You.nl richt zich op drie aspecten. Allereerst moet er consensus en vertrouwen komen tussen leveranciers van ict-systemen en de overheid. Als dat er is, kunnen er afspraken worden gemaakt over een gezamenlijke aanpak. Het tweede aspect is de techniek. Er moet een op internationale standaarden gebaseerde technische infrastructuur komen die het mogelijk maakt om informatie te delen. Tenslotte moet er voor de patiënt een register worden gemaakt van deelnemende zorginstellingen die de gezondheidsomgeving van de patiënt bepalen en die iedere patiënt de regie in handen geeft om informatie te delen.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.