Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Hans Kedzierski wisselt GGZ Friesland in voor Qatar

Bestuursvoorzitter Hans Kedzierski verlaat GGZ Friesland. Hij treedt per 1 mei 2012 toe tot het management van Hamad Medical Corporation te Qatar.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Hans Kedzierski wisselt GGZ Friesland in voor Qatar

Kedzierski wordt in Qatar de eerste CEO van het nieuwe Al Wakrah Ziekenhuis in Al Wakrah, vijftien kilometer ten zuiden Doha, van de hoofdstad van Qatar. Zelf zag hij de stap niet aankomen. “Ik was net naar Leeuwarden verhuisd, omdat ik het belangrijk vond om de ontwikkelingen, die binnen GGZ Friesland spelen, nog lange tijd te blijven vormgeven, maar toen werd ik benaderd voor deze nieuwe kans. De Hamad Medical Corporation heeft tot doel de gezondheidszorg in Qatar te ontwikkelen tot dé plek voor excellente zorg in het Midden Oosten. De kans om daar een bijdrage aan te leveren, kon ik niet laten schieten. Het was nu of nooit!”

Een nieuw bestuur

De raad van toezicht respecteert deze stap maar betreurt het dat de ontwikkeling die GGZ Friesland op dit moment doormaakt niet onder Kedzierski zijn leiding kan worden gecontinueerd. Om te voorzien in de noodzakelijke continuïteit heeft de raad van toezicht met ingang van 15 april 2012 een interim-bestuur benoemd. Dit interim-bestuur bestaat uit Reinout van Schilfgaarde. Hij is momenteel nog vicevoorzitter van de raad van toezicht. Hij neemt de functie van bestuursvoorzitter op zich en treedt af als toezichthouder. Daarin wordt hij gesteund door Douwe Schuhmacher, op dit moment interim manager Psychiatrie bij GGZ Friesland.

Van Schilfgaarde

Van Schilfgaarde heeft zijn sporen in de gezondheidszorg verdiend. Zo is hij Hoogleraar Heelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd van de afdeling Chirurgie in het UMCG geweest. Hij was raadadviseur bij het ministerie van VWS. Verder was hij voorzitter van de Nederlandse Diabetesfederatie. Nu is hij voorzitter van de Long Alliantie Nederland en voorzitter van het Coördinatieplatform Zorgstandaarden. Hij heeft nog een aantal andere functies die alle gericht zijn op het beleid bij chronisch zieken.

Schuhmacher heeft vanuit zijn ad interim managersfunctie alle onderdelen van GGZ Friesland leren kennen. Hij is ook betrokken bij de ontwikkeling van de zorgprogramma’s en geeft richting aan de belangrijke thema’s van de toekomstplannen van GGZ Friesland.

Definitieve raad van bestuur

Ondertussen wordt een definitieve raad van bestuur gezocht. Ook daarbij staat continuïteit van het beleid voorop. GGZ Friesland maakt een periode door waarin de zorg volledig in zorgprogramma’s is georganiseerd, de basis-GGZ (anderhalfdelijn) en e-health worden ontwikkeld en met ketenpartners ambulantisering wordt vormgegeven. De nieuwe raad van bestuur zal dit beleid blijven voortzetten.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: GGZ Friesland )

Lees ook:

Hans Kedzierski bestuursvoorzitter GGZ Friesland

Vertrekkende Kedzierski: “So be it”

Hans Kedzierski verlaat MCA Gemini Groep

10 REACTIES

 1. het jaarverslag ggz friesland staat nog steeds niet online, waarschijnlijk omdat ze zich schamen over het bedrag dat ze kedzierski hebben betaald voor zijn dictatoriale praktijken. het zou me niet verbazen als de volgende arabische lente in qatar begint, geinitieerd door het personeel van het al wakrah ziekenhuis.

 2. Lees alle reacties
 3. het jaarverslag ggz friesland staat nog steeds niet online, waarschijnlijk omdat ze zich schamen over het bedrag dat ze kedzierski hebben betaald voor zijn dictatoriale praktijken. het zou me niet verbazen als de volgende arabische lente in qatar begint, geinitieerd door het personeel van het al wakrah ziekenhuis.

 4. Nog steeds begrijp ik niet waarom bestuurders, die al te veel verdienen, voor 111% op een loonlijst kunnen staan. Niemand kan toch meer dan 100% werken bij dezelfde baas? Waarom accepteert een Raad van Toezicht dit? Laten we eens normaal gaan doen in dit land. Maar misschien begrijpelijk?Een directeur van een GGZ-instelling? Ik heb er geen goed woord voor over en vind dus dat er op dit soort kosten behoorlijke bezuinigingen in de zorg kunnen worden gerealiseerd. De bezem erdoor!

 5. Nog een paar van dit soort akkefietjes en er komt een parlementaire enquete naar de ggz net als bij de cooperaties (als je daar een pand van koopt ben je meteen verantwoordelijk voor 1/800.000 deel van het bezit inclusief financiele gaten vullen!). In de afgelopen 30 jaar heb ik een aantal GGZ-en leren kennen inclusief directies en RvT. De eerste hebben soms grote tekortkomingen die gelaten worden en de RvT bestaan veelal uit op zijn hoogst goedwillende dilettanten of professionele zakkenvullers, helaas verschuift het evenwicht naar de laatste, dat is nog erger. Triest. Gelukkig ben ik nu zelfstandig gevestigd en al heb ik geen inkomen die vergelijkbaar is met de andere nmedische specialisten (ook nooit gehad), ik betaal alleen via de zorgpremie en belastingen aan weggegooid geld.

 6. de redactie van Zorgvisie doet aan censuur! Ik had een harde maar correcte reactie die is echter verwijderd.
  Nogmaals de inhoud: Kedzierski toont aan dat hij geen binding heeft met GGZ Friesland, een hoop blabla over zorgprogramma’s maar nu de daadwerkelijke implementatie een fiasco dreigt te worden haken we af voor het grote geld in Qatar (heerlijk klimaat daar overigens met 45 graden in de schaduw). En inderdaad heerst er nu een stalinistische angstcultuur binnen GGZ Friesland waar nu wederom medewerkers zonder opgaaf van echte redenen bij het grof vuil worden gezet. Financieel is de boel op orde maar de patientenzorg is fors onder de maat; misschien een statistisch toeval maar in een zuidelijk regio van Friesland waren er significant meer suicides in het laatste half jaar van 2011 (uitgeklede zorg?). Mijn laatste deel van mijn reactie ging over het alcoholgebruik en de regelmatige sexistische grappen/opmerkingen (over de rug van medewerkers) waar Kedzierski goed in was. Niemand durft hier echter iets van te zeggen en inderdaad zijn ze hier in Qatar niet van gediend.
  In tegenstelling tot een andere verwijderde reactie ben ik geen patient van GGZ Friesland maar een medewerker die zuinig is op zijn dienstverband!
  Bij het zorgpersoneel is inderdaad de vlag uitgestoken dat Kedzierski op korte termijn vertrekt net zoals men ik Alkmaar blij was toen hij daar weg moest (ook hier pruimden de daadwerkelijke zorgverleners Kedzierski niet meer).
  Als laatste nog even over het handelen van de RvT: na het vertrek van Becherer (die een nieuw besturingsmodel had geintroduceerd met goedkeuring van de RvT) kwam men op de proppen met Ruud Ramaker die, met goedkeuring door RvT, kwam met een plan om m.n. te gaan voor de langdurige psychiatrie. Na 6 maanden en betaling van 440000 euro kwam Kedzierski die zijn plannen heeft gericht op de acute psychiatrie (ook weer met goedkeuring van de RvT). Al deze organisatieveranderingen met de daaraan gekoppelde vertrekgelden van kort en langzittende managers hebben tonnen zoniet miljoenen gekost! Geen enkel lid van de RvT heeft de afgelopen jaren het eigen functioneren ter discussie gesteld, nee ze zijn allemaal lekker blijven zitten en als toppunt gaat nu een van de leden van deze RvT tijdelijk de rol van RvB uitvoeren?? Ach en chrirurgie en psychiatire hebben natuurlijk veel overeenkomsten!

 7. Het wordt er niet beter op in de GGZ Friesland: de professor heeft nog tijd over voor interimwerk en nog meer. Je vraagt je af hoe zo’n raad van toezicht het voor elkaar krijgt om zo te handelen. 1e stap: patientenparticipatie. Wat doet de OR?

 8. De erfgenamen van een in 2000 overleden Qatarese prins hebben bij de Zwitserse justitie aangeklopt om 2,6 miljard dollar te krijgen van de Zwitserse bank HSBC. Dat bericht het Zwitserse weekblad Le Matin Dimanche.
  De erfgenamen zeggen dat de bank hen geen toegang gaf tot de rekening van hun vader, Khalifa ben Ali ben Abdallah Al-Thani, broer van de emir van Qatar en miljardair.

  Via de Zwitserse justitie willen de zonen verkrijgen dat de bank hen het geld geeft dat de sjeik er plaatste. De bank weigerde steeds op hun verzoek in te gaan.

  Het parket van Genève en de advocaat van de zonen bevestigden het bericht, zonder dieper in te gaan op de affaire. Een bron zei tegen Le Matin Dimanche dat het geschil rond het geld al een 30 jaar oud is.

  Waarom de bank de kinderen de toegang tot het geld ontzegt is niet duidelijk. De bank zelf onthoudt zich van alle commentaar. (AFP/Redactie)

 9. Weer iemand die voor het grote geld kiest. Waarom staat hij tot nu toe voor 111% op de loonlijst? (Is toch graaien?) Met alle onkostenvergoedingen een inkomen in 2010 van € 235.000! Is toch boven de Balkenendenorm! Wordt tijd dat de zorgsector de salarissen van de heren en dames Raden van Bestuur onder de CAO gaat brengen. Is de enige oplossing om een einde te maken aan de graaicultuur binnen de zorg. De minister zal daar geen voorstander van zijn (Het is toch ons kent ons in VVD-land?!)Aanpakken die hap!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.