Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Harde aanpak van cowboys thuiszorg’

UTRECHT - Thuiszorgorganisaties die zich niet fatsoenlijk opstellen, mogen hard worden aangepakt. Dat zegt voorzitter Mariëlle Rompa van ActiZ over mismanagement en misbruik van voorgeschoten AWBZ-geld, waaruit de thuiszorg wordt gefinancierd.

De voorzitter van de koepelorganisatie van de thuiszorg zei gisteren dat “de cowboys een betreurenswaardig maar marginaal verschijnsel in onze branche” zijn. Daarmee reageerde zij op onderzoek van de Volkskrant waaruit is gebleken dat bij faillissementen in de thuiszorg de laatste jaren 6,5 miljoen euro voor de zorg is verdwenen.

Bedrog

Faillissementsverslagen en gesprekken met curatoren doen vermoeden dat er bij 9 van de 21 failliete thuiszorginstellingen sprake is van bedrog.

’Geen leden van ActiZ’

De bewuste organisaties zijn geen lid van ActiZ , stelt Rompa. ActiZ claimt twee derde van de aanbieders van thuiszorg in Nederland te vertegenwoordigen. “Maar dit is een schrale troost. Iedereen die elke dag aan de slag gaat om goede thuiszorg te leveren, krijgt een knauw wanneer dit soort berichten over onze branche verschijnen.”

Roep om scherper toezicht

De Tweede Kamer wil meer controle op de besteding van thuiszorggeld. De PvdA en de SP hebben aangekondigd vragen te stellen aan staatssecretaris Clémence Ross (VWS). Ook ActiZ bepleit een scherper toezicht. “Een sterke toezichthouder kan helpen voorkomen dat een hele branche in een kwaad daglicht komt te staan door de ontsporingen van een enkeling.” (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.