Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartpoli kan honderden sterfgevallen voorkomen

Mark van Dorresteijn
Met de Boezemfibrillerenpoli, een poli voor patiënten die lijden aan de hartritmestoornis boezemfibrilleren, kunnen honderden sterfgevallen en duizenden ziekenhuisopnames worden voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC Maastricht en cardioloog Robert Tieleman van het Martini Ziekenhuis.
Hartpoli kan honderden sterfgevallen voorkomen

Bij 200.000 Nederlanders is boezemfibrilleren vastgesteld. Het is de meest voorkomende hartritmestoornis. “Op zich is het geen ernstige hartkwaal, maar de gevolgen kunnen op lange termijn wel degelijk ernstig zijn. Trombose en beroerte liggen op de loer”, waarschuwt Tieleman.

Resultaten

Na bijna twee jaar bleken de resultaten van de patiënten die waren behandeld fors beter dan van de controlegroep. Er kwamen minder patiënten te overlijden (slechts 1,1 procent tegen 3,9 procent in de controlegroep) en er waren minder ziekenhuisopnames (13,5 procent tegen 19,1 procent in de controlegroep).

Voorkomen van sterfgevallen en opnames

“Wanneer deze resultaten representatief zijn voor heel Nederland, betekent dit dat vele duizenden ziekenhuisopnames en honderden, misschien zelfs duizenden doden door de gevolgen van boezemfibrilleren voorkomen kunnen worden”, stelt Tieleman. Een van de onderscheidende aspecten van de behandeling is het voorschrijven van antistolling. “Op de Boezemfibrillerenpoli blijkt dat deze beter wordt voorgeschreven dan op een gewone cardiologische poli. Daarnaast kan het zijn dat de therapietrouw van de patiënten beter was dan in de reguliere groep, omdat zij meer uitleg kregen en intensiever waren voorgelicht en begeleid door de gespecialiseerd verpleegkundige.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Poli helpt obese vrouwen met zwanger worden

‘Wildgroei aan poliklinieken alarmerend’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.