Helft darmkankerpatiënten krijgt dure medicijn niet’

De helft van de darmkankerpatiënten krijgt niet het dure geneesmiddel Avastin, omdat ziekenhuizen daar geen geld voor hebben. ‘De postcodegeneeskunde is helemaal terug’, zegt Kees Punt, hoogleraar Interne geneeskunde in het AMC.
Prof. Kees Punt
Prof. Kees Punt

Volgens de landelijke richtlijn voor darmkanker behoort het voorschrijven van Avastin tot de standaardbehandeling. Maar de helft van de patiënten krijgt dat niet, omdat ziekenhuizen er geen geld voor hebben. Dat blijkt uit een nog niet-openbare studie naar uitgezaaide darmkanker, die professor Punt leidt. De behandeling met dure medicijnen als Avastin kost rond de 5000 euro per maand. Patiënten krijgen gemiddeld een behandeling van negen maanden. De totale kosten per patiënt bedragen tussen de 40.000 en 50.000 euro.

Directie zet maatschap onder druk

De beslissing voor wel of niet voorschrijven wordt op ziekenhuisniveau genomen. De bekostiging van dure geneesmiddelen is

6
490

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.